Livestreams in een notendop

Een dikke twee jaar geleden waren livestreams nog een zeldzaam fenomeen. Het coronavirus heeft daar snel verandering in gebracht. Nu zijn ze al niet meer weg te denken uit ons leven. Ze hebben veel artiesten gered van een anders zekere dood. In plaats van maanden niets te kunnen doen, gingen ze de uitdaging aan. Ze organiseerden het ene na het andere online concert en werden hier steeds beter in.

In dit dossier gaan we wat dieper in op het hoe en wat van livestreams. We geven ook enkele tips mee voor als je zelf een livestream wilt organiseren. Tot slot halen we onze glazen bol boven om te kijken hoe livestreams in de toekomst zullen verder evolueren.

Livestreams, yeah of neih?

Yeah!
Natuurlijk is het ontstaan van Livestreams een goede zaak. Een livestream biedt heel wat voordelen. Je loopt geen risico om besmet te worden door het coronavirus. Daarnaast zijn livestreams ook gemakkelijk. Je hoeft je niet te haasten om op tijd te komen, je hoeft zelfs je luie zetel niet uit! Je kunt het optreden van overal volgen en het in sommige gevallen zelfs herbekijken.

Neih…
Toch is niet iedereen even grote fan van livestreams… Hoe je het ook draait of keert, een concert via livestream kan nooit de echte ervaring evenaren. Veel mensen hebben een heel ritueel dat voor hen bij een culturele uitstap hoort. Ze gaan vooraf iets eten of achteraf iets drinken.

Je jas in de vestiaire, de stilte en concentratie in de zaal, zelfs het zoeken naar de toiletten… Het heeft allemaal zijn charme. Daarnaast zijn concertzalen gebouwd om de best mogelijke klank over te brengen. Zelfs al heb je een dure stereo-installatie thuis, wat de meeste mensen niet hebben, dan nog is de klank van een livestream niet te vergelijken met de liveklanken in een echte zaal.

Heb jij ook een ritueel voor als je naar concerten gaat kijken? Laat het ons weten in de comments!

Livestreams: Gouden raad van tante… euh, Klub Kultuur!

Wil je zelf graag een livestream organiseren, maar weet je niet zo goed hoe je daar best aan begint? We geven je graag enkele tips!

Informeer je

Klub Kultuur gebruikte vooral Facebook om livestreams te organiseren, omdat dit ons het meest gebruikte kanaal leek. Achteraf gezien was Instagram misschien beter geweest, omwille van ons jonge doelpubliek. Instagram lijkt het steeds meer van Facebook over te nemen en leeft meer dan ooit! Het is dus belangrijk om je op voorhand goed te informeren. Wie is je doelpubliek? Via welk kanaal kun je hen het best bereiken? Op wat voor optredens zitten ze nog te wachten?

Experimenteer

Het is belangrijk om je goed te informeren, maar daarnaast moet je ook ooit in het diepe durven springen. Het zal je verbazen hoeveel je leert door het gewoon te doen. Stel jezelf prioriteiten. Over welke zaken wil je op voorhand veel weten? Wat wil je leren door het gewoon te doen? Wat is voor jou belangrijk?

Frustreer je (een beetje) en leer

Klub Kultuur werkte samen met een professionele videoploeg. De jongens van Moments in motion hebben ons enorm geholpen, maar zelfs zij konden ons niet beschermen tegen een teleurstelling zo nu en dan. Je kan bijvoorbeeld de pech hebben dat Facebook of YouTube beslist om een stuk van je stream te muten omwille van auteursrechten… Hoe goed je je ook informeert, de kans is groot dat je ooit voor verassingen komt te staan. Bereid je dus mentaal voor op frustraties.

Zorg voor extra voordelen

Veel mensen vinden de ervaring van een fysieke voorstelling beter , waardoor je in in je livestream iets moet verwerken wat de voorstelling interessanter maakt om te volgen. Een livestream kan voordelen bieden ten opzichte van een “echte” voorstelling. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om een Q&A te organiseren en interactie met de artiest aan te bieden. Zorg dus voor kleine extraatjes voor je publiek.

Vraag hulp

Wees niet bang om hulp te vragen. Een tip: ga aankloppen bij filmscholen of middelbare scholen die een stageprojectje zoeken. Goede samenwerkingen gegarandeerd! En je investeert ermee in jong talent. Een win-winsituatie dus!

Nog een laatste gouden tip:

Gewoon beginnen! Veel mensen zijn bang voor de technische kennis die bij het organiseren van een livestream komt kijken. Maar eens je begint, zal je zien dat het allemaal best meevalt en dat het niet zo moeilijk is als het lijkt.

Livestreams van de toekomst

Al gehoord van de metaverse? Nee? De kans is nochtans groot dat het deel zal uitmaken van je nabije toekomst. Metaverse is een virtuele 3D-wereld waarin mensen gamen, werken, communiceren, ontspannen… Dat is ook de reden dat Facebook nu de naam Meta draagt. Marc Zuckerberg wil in de toekomst meer inzetten op de ontwikkeling van zo’n metaverse, een online wereld waarin mensen elkaar ontmoeten. Door het virtual reality-aspect van deze nieuwe wereld, voelen online gebeurtenissen veel meer aan als ervaringen dan nu het geval is.

VR livestreams

Ook voor livestreams en andere online cultuurevenementen zal dit dus een grote verandering betekenen. Nu het leven zich door toedoen van de coronacrisis steeds meer online afspeelt, volgen digitale ontwikkelingen elkaar ook steeds sneller op. De kans bestaat dus dat je binnenkort met een VR-bril op je neus naar een concert zal kunnen kijken. De verschillen met een fysieke concertzaal zullen steeds kleiner worden. VR streaming en 360° video’s bestaan al, het is slechts een kwestie van tijd voor ze ook op grote schaal zullen worden toegepast.

Een kwestie van evenwicht

Of dit een goede of slechte evolutie is, laten we in het midden. Filosofen waarschuwen voor de gevaren die een virtuele wereld met zich meebrengt. Het risico bestaat namelijk dat mensen verslaafd raken en niet meer buitenkomen. Digitale ontmoetingen kunnen fysieke ontmoetingen nooit vervangen. Daarnaast kunnen de vele prikkels gedragsproblemen veroorzaken. Zoals steeds is het ook hier een kwestie van evenwicht. Het is niet de bedoeling dat VR livestreams de concertcultuur volledig gaan overnemen. Een uitstapje naar een concertzaal blijft een unieke ervaring, die je moeilijk (of niet) online kunt evenaren. Maar wanneer je niet naar de cultuur kunt gaan, omwille van welke reden dan ook, bieden VR-livestreams een mooi alternatief.

Meer weten?

Cultuurconnect verzamelt informatie over digitale innovatie in kunst en cultuur.

Cultuurloket gaf een interessante gids uit over het organiseren van livestreams.

Optil organiseert regelmatig livestreams over culturele thema’s. Misschien gaat het volgende keer wel over livestreaming zelf. Ze hebben trouwens ook een interessante kennisbank!

De Tijd legt het concept “metaverse” op een eenvoudige manier uit.

TechPulse schreef een interessant artikel over de manier waarop Zuckerberg Facebook wil omtoveren in een metaverse.

VRT Nieuws vraagt zich af of dit echter wel de juiste oplossing is voor de problemen waar Facebook nu mee kampt.

Herbekijk onze livestreams op onze facebookpagina of website!

Comments are closed