“De vijf ritmes bewezen me dat je niet woordelijk in therapie hoeft te gaan.”

Vorige keer maakten we voor het eerst kennis met de vijf ritmes. Vandaag duiken we nog meer de diepte in. We maken kennis met Katya Verbrugghe, een gecertificeerde 5ritmes-lerares en bewegingstherapeut. Wat betekenen de vijf ritmes voor haar?

Wie is Katya Verbrugghe?

Ik ben me altijd heel bewust geweest van wat er rondom mij gebeurt. Als kind vond ik het vreemd hoe andere kinderen met elkaar omgingen. Ik had niet het gevoel dat ik echt ergens bij hoorde, maar ik herinner me niet dat ik daar ongelukkig om was. Als er ergens ruzie was, stond ik wel altijd klaar om zo snel mogelijk te gaan helpen. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid is altijd erg groot geweest.

Tijdens mijn jeugd heb ik een aantal trauma’s opgelopen. Mijn ouders konden me niet altijd geven waar ik behoefte aan had. Voor hen was ik een beetje een weirdo. Nog steeds trouwens, maar ondertussen heb ik dat naast me neer kunnen leggen.

Rond mijn zestiende ontwikkelde ik zware anorexia. Ik voelde me nergens oké, niet op school, maar ook niet thuis. Tegen mijn achttiende begon ik zwaar te roken en uit te gaan. Al snel was het enige wat ik deed werken en dansen. Ik ging alle discotheken af, maar maakte met niemand contact. Ik wilde enkel dansen. Het was voor mij een manier om mezelf te voeden, zoals anderen troost zoeken bij een stuk chocolade. Tijdens het dansen voelde ik me vrij en creatief, en vooral heel blij.

Hoe heb je de vijf ritmes leren kennen?

Ik voelde dat er meer was in het leven dan ik eruit haalde. Ik ging op onderzoek en belandde zo bij het sjamanisme en het boeddhisme. Ik voelde me daar onmiddellijk thuis. Ik heb allerlei workshops gevolgd bij verschillende monniken en ik heb een opleiding sjamanisme voltooid. Toen ik op een bepaald punt in mijn leven met zware crisissen met mijn ex-partner kampte, raadde iemand me aan eens deel te nemen aan een workshop van de vijf ritmes. Het was meteen duidelijk: dit is wat ik wil doen. Ik heb letterlijk alles voor de vijf ritmes laten vallen. Ik danste twee tot drie keer per week waves bij verschillende teachers mee. Iemand anders gaat misschien sparen voor een droomhuis, ik heb gebouwd aan mijn innerlijk huis. Ik sta nu in mijn kracht op een manier dat ik me veilig voel in mezelf.

Iemand anders gaat misschien sparen voor een droomhuis, ik heb gebouwd aan mijn innerlijk huis. Ik sta nu in mijn kracht op een manier dat ik me veilig voel in mezelf.

Zijn de vijf ritmes dan een vorm van therapie?

Wanneer je de vijf ritmes danst, komen er vaak heftige emoties los. Je mag huilen, je mag kwaad zijn, je mag roepen… Iedere keer dat ik danste, voelde ik iets vrijkomen. De ene emotie lost natuurlijk wat sneller op dan de andere. Soms duurt het jaren voor een bepaald trauma volledig is verwerkt. Maar ik voelde mezelf langzaam maar zeker transformeren. Andere therapieën die ik had geprobeerd werkten meestal wel voor even. Maar na een aantal dagen of weken zat ik altijd terug in de knoop met mezelf. De vijf ritmes bewezen me dat je niet noodzakelijk woordelijk in therapie hoeft te gaan. Er zijn veel verschillende manieren waarop iemand kan helen. Voor mij is belangrijk om naar binnen te werken en mijn lichaam hiervoor te gebruiken. Emoties stapelen zich op in je buik en borst. Door te dansen geef je ze meer ruimte.

Als je één keer in de drie maanden eens komt meedansen, zal je misschien niet zoveel effect ervaren. Pas na twee jaar wekelijks veel te dansen voelde ik me thuiskomen in mijn lichaam. De tranen stroomden toen langs mijn wangen. Je weet niet wat je mist, tot je het ervaart. Ik denk dat veel mensen zich niet thuis voelen in hun lichaam of gevangen zitten in bepaalde emoties, maar het van zichzelf niet weten. Je kunt iemand proberen uitleggen hoe een appel smaakt, maar om de smaak van een appel te kunnen vatten moet je er gewoon van bijten.

Er zijn veel verschillende manieren waarop iemand kan helen. Emoties stapelen zich op in je buik en borst. Door te dansen geef je ze meer ruimte.

Wat hebben de vijf ritmes je geleerd?

Ik ben een pitbull. Als ik me ergens in vastbijt, laat ik niet meer los. Ik zag dit altijd als een slechte eigenschap, een soort gebrek. Tot iemand me erop wees dat je dit ook op een positieve manier kunt bekijken. Je moet maar het karakter hebben om dagen aan een stuk niet te eten. Als je die kracht positief zou gebruiken… Dat is voor mij echt een eyeopener geweest. Vanaf dat moment ben ik die pitbull energie bewust in mijn voordeel gaan gebruiken.

Alles wat ik in de workshops leerde, nam ik mee naar huis. Ik oefende overal, zelfs tijdens het koken. De realiteit is het leven. Op de dansvloer kun je dingen verwerken, maar daarna moet je wat je leert nog wel toepassen op het dagelijkse leven. De vijf ritmes hebben me geleerd vloeibaar en flexibel te zijn en duidelijke taal te spreken vanuit mijn hart. Ze hebben me ook geleerd duidelijke grenzen aan te geven. Ik liet vroeger gemakkelijk over mijn grenzen lopen. Dat is nu helemaal veranderd.

Hoe belangrijk is het groepsgevoel?

Groepslessen zijn fijn omdat je jezelf ontmoet bij de ander. We hebben allemaal een andere energie. Je wordt creatiever door samen met anderen te dansen. Je past je aan, neemt dingen mee, je spiegelt bepaalde bewegingen… Je kunt ook energieën tegenkomen die je niet zo leuk vindt. Sommigen mensen dansen graag samen, anderen niet. Dit kan als een afwijzing voelen, maar je moet dit niet persoonlijk nemen. Gevoelens worden wakker gemaakt in een groep. Op jezelf wordt je enkel met je eigen energie en je eigen gevoelens geconfronteerd.

Vergelijk het met samen joggen. Soms pas je je aan het ritme van je looppartner aan, soms moet je wat vertragen en vraag je de ander om zich aan te passen. Je moedigt elkaar aan en je ondersteunt elkaar. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon alleen in je slaapkamer dansen, als je dat wilt. Tijdens de lockdown werden er wereldwijd veel online lessen in de vijf ritmes gegeven. Dat was voor veel mensen een redding.

Heb je een favoriet ritme?

Vloeiend. Mijn favoriete ritme is vloeiend. Ik kan vanzelf een hele wave vloeiend bewegen en mezelf hier helemaal in overgeven, waardoor ik ook dan kan loslaten wat niet meer dient.

Katya Verbrugghe - Existence in BodyExistence in Body

Meer weten over de vijf ritmes?

In deze blogpost leggen we uit wat de vijf ritmes juist zijn.

Neem zeker ook een kijkje op de officiële website van de vijf ritmes, de Belgische website of Katya’s eigen website. Daar vind je waar en wanneer de waves plaatsvinden.

Je weet niet wat je mist, tot je het ervaart. Ik denk dat veel mensen zich niet thuis voelen in hun lichaam, of gevangen zitten in bepaalde emoties, maar het van zichzelf niet weten. Je kunt iemand proberen uitleggen hoe een appel smaakt, maar om de smaak van een appel te kunnen vatten moet je er gewoon van bijten.

Existence in Body - HomeExistence in Body

Comments are closed