De vijf ritmes: Dansend thuiskomen bij jezelfJe tast met je tenen langs de houten vloer. Je weet nog steeds niet goed wat die vijf ritmes nu eigenlijk juist zijn. “Volg je voeten”, vertelde Katya je voor je aan de les begon. Meer instructies heb je niet gekregen. Volg je voeten, zij weten de weg. De weg naar je lichaam, de weg uit je hoofd. Je besluit het een kans te geven en je waagt je op de dansvloer.

Je blik glijdt van de grond naar het plafond. Wanneer je ogen ontmoet, glimlach je even. Al snel voel je een diepe connectie met de mensen om je heen. Je ziet geen armen, benen en heupen meer, maar energie. Mannelijke en vrouwelijke energie die aantrekt en afstoot. Het voelt een beetje als een spel. Een spel waarin je een evenwicht moet zoeken tussen ik en jij. Hoeveel ben je bereid te delen? Wat vertelt de ander jou? Volg je zijn of haar bewegingen? Of doe je gewoon je eigen ding? Je begrijpt plots wat mensen bedoelen wanneer ze zeggen dat dans een taal is die iedereen spreekt. Dansen is een manier van communiceren zonder woorden. De aarde wordt een trommel, de muziek komt uit je voeten. Je hele lichaam zingt een lied.


Gabrielle Roth, moeder van de vijf ritmes

Ik kreeg de unieke kans een wave van de vijf ritmes mee te dansen. 5Ritmes® is een soort meditatie in beweging. Iedereen kan meedoen. Een wave duurt ongeveer een uur. Zo nu en dan wordt er vrijblijvend een opdracht gegeven, maar echte instructies zijn er niet. Je beweegt op een manier die natuurlijk aanvoelt voor jou. Vijf ritmes volgen elkaar op in de muziek, je lichaam past zich automatisch aan.

De 5Ritmes® ontstonden in de jaren ’50 in Amerika. Gabrielle Roth (muzikante, theatermaakster en filosofe) ontwikkelde toen vijf grondpatronen waarin mensen vanzelf gaan bewegen. Ze werkte op dat moment met jongeren die psychisch kwetsbaar zijn, maar de dans is er voor iedereen.

They teach us that life is energy in motion, freeing us from any fixed notions about people, places, objects or ideas. (1)

1. Vloeiend

Je observeert wat er rondom jou allemaal aan het gebeuren is. Daarna keer je dieper in jezelf. Wat voel je? Hoe gaat het met jou? Je luistert naar jezelf, naar wat je nodig hebt, naar je intuïtie. Je vertrouwt dat je voeten je zullen brengen waar je moet zijn.

2. Staccato

De beat van de muziek versnelt. De klanken nodigen je uit om in lijnen en hoeken te bewegen. Je bewegingen bruisen van energie en zijn expressief. Blijdschap, verwondering en passie, maar ook woede, frustraties en verdriet… Laat het allemaal maar komen, alle remmen los!

3. Chaos

Je vergeet je omgeving en geeft je over aan de muziek in wervelende bewegingen. Leef je uit en laat alles los! Vergeet het stemmetje in je hoofd, geen “ja maar” of “wat als”. Yes, we can! Je danst een nieuwe, onbekende wereld tegemoet. Je kracht en uithouding worden uitgedaagd. Meditatie en fitness tegelijkertijd, wie zegt dat dat niet kan?

4. Lyrisch

De stilte na de storm. Je voelt je vrij om je eigen unieke dans te dansen, de dans van de ziel. Het kind in jou neemt het over. Je voelt je herboren. Je ziet heel helder waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken. Het is plots niet meer zo moeilijk om hardnekkige patronen en slechte gewoontes te doorbreken. Je kunt afstand nemen en relativeren. Je ziet helder voor je welke weg je nu wilt volgen.

5. Stilte

Dat stilstaan achteruit gaan is, klopt niet in een dans. Stilstaan en nietsdoen zijn hier namelijk twee verschillende dingen. Stilte kan bewegen, ook al is het in slow motion. Dit ritme doet een beetje denken aan Tai Chi. Je komt helemaal tot rust. Klaar voor een nieuw begin. Of voor een nieuwe cirkel van vijf ritmes natuurlijk.

Het gaat niet over hoe je er al dansend uitziet, maar over hoe je je al dansend voelt. (1)


Meer weten over de vijf ritmes?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een dans zegt nog veel meer, wanneer de danser zich echt durft overgeven aan de muziek. Wanneer je de vijf ritmes danst, stel je je kwetsbaar op. Je beseft plots dat het leven niets meer is dan energie in beweging. Je voelt je verbonden met iedereen die meedanst. Ik heb deze manier van bewegen nog maar net ontdekt, maar ben echt onder de indruk. Ik sprak hierover met Katya Verbrugghe, een bodycoach en bewegingstherapeute die wekelijks 5ritmes workshops en waves begeleidt. Meer daarover volgende week! Hou zeker onze website en sociale media in het oog!

Kun je echt geen week meer wachten om meer over de vijf ritmes te leren? Begrijpelijk! Je kunt in de tussenkijk al een kijkje nemen op de officiële website van de vijf ritmes, op de Belgische website of op Katya’s eigen site.

“Energy moves in Waves. Waves move in patterns. Patterns move in rhythms. A human being is just that – energy, waves, patterns, rhytms. Nothing more. Nothing less. A dance.” (1)

(1) De citaten zijn allemaal afkomstig van de officiële website van de 5Rythms.

Comments are closed