Welke plaats neemt cultuur in jouw leven in?

Genoeg diepe, filosofische vragen naar de betekenis van kunst en cultuur. Dit keer houden we het licht en stellen we enkel persoonlijke vragen. Op welke manier ben jij met cultuur bezig? Hoe belangrijk is cultuur voor jou persoonlijk? Laat het ons weten in de comments!

Wat is jullie favoriete kunstvorm?

Margot: Voor mij is muziek mijn favoriete kunstvorm. Als ik me droevig voel, of net heel blij, kan muziek me echt helpen. Het raakt me altijd als er een gevoelig liedje speelt. Zo heb ik via mijn vriend Tom het lied No silence but the wind van Editors leren kennen. Toen ik het voor de eerste keer hoorde, zong Tom mee en moest ik instant wenen. Elke keer als ik dat lied nu hoor, lopen de tranen zo over mijn wangen!

Maartje: Als kunstenaar in de grafiek (beeldende druktechnieken), heb ik hier uiteraard een voorkeur voor. Als ik denk aan kunst, denk ik in eerste instantie aan beeldende kunst. Maar ik hou natuurlijk ook van andere cultuurvormen, zoals bijvoorbeeld theater en muziek.

Nomi: De mensheid is zo divers en zo ook alle kunstwerken en cultuur die je kan consumeren. Ik heb zelf niet noodzakelijk een favoriet. Ik mag dan zelf wel een beeldend artiest zijn, ik ben daarom niet de grootste expo fanaat. Mij kan je zeker en vast ook bekoren met muziek, dans en theater! Ik word graag ergens helemaal in onder gedompeld, op welke manier dan ook.

Een favoriete kunstvorm kiezen vind ik heel moeilijk, aangezien naar mijn mening de échte kracht van kunst naar boven komt bij interdisciplinaire werken.

Ricky

Ricky: Een favoriete kunstvorm kiezen vind ik heel moeilijk, aangezien naar mijn mening de échte kracht van kunst naar boven komt bij interdisciplinaire werken. Enerzijds zou ik gaan voor muziek, omdat ik daar zelf het meeste in thuis ben. Anderzijds is mijn favoriete kunstvorm eerder beeld, en meer specifiek animatie. Ik heb me er altijd aan geërgerd dat ik mijn dromen niet kon schetsen of in film vertalen om de epische beelden hieruit te kunnen tonen. Heel veel respect voor wie dat wel doet. Maar zoals ik eerder zei, animatie is het sterkst met goed gekozen muziek op de juiste beelden, dus ik denk dat voor mij een combo muziek-beeld dé topfavoriet is.

Edith: Ik ben zelf vooral bezig met muziek, maar ik heb eigenlijk niet echt een favoriete kunstvorm. Ik denk dat iedere vorm mij kan aanspreken, zolang ik mezelf er maar in terugvind. Al heel mijn leven koppel ik aan alles wat ik zie (personen, dingen…) kleuren. Ik voel me aangetrokken tot kunstwerken die mijn kleuren bevatten. En ik hoor jullie nu al denken: “Wat zijn jouw kleuren dan?” Ik denk dat mijn kleuren pastelpaars of oranje of groen zouden zijn. Maar misschien ziet iemand anders helemaal andere kleuren bij mij. Dat is oké, kleuren, smaken, sferen en gevoelens zijn voor iedereen anders.

Ik denk dat iedere kunstvorm mij kan aanspreken, zolang ik mezelf er maar in terugvind. Al heel mijn leven koppel ik aan alles wat ik zie (personen, dingen…) kleuren. Ik voel me aangetrokken tot kunstwerken die mijn kleuren bevatten.

Edith

Hoe lang zijn jullie al met kunst en cultuur bezig?

Margot: Mijn passie voor cultuur begon al toen ik vijf jaar was. Ik begon op dat moment met dansen. Ik was geïnspireerd door het dansen zelf, maar ook door de muziek die je moet voelen om tot een mooi eindresultaat te komen. Op mijn achttiende ben ik gestopt met dansen, omdat de lessen helaas stopten, maar ik deed het nog wel heel graag. Toen ik zestien jaar was, nam ik deel aan de schoolmusical. Ik had een kleinere rol en mocht vooral veel meezingen, zowel op het podium als naast de schermen. Dit was zo’n unieke ervaring! Ik zing sinds mijn dertiende in een koor en dat doe ik nog steeds met enorm veel plezier. Het fijne aan cultuur vind ik dat het zo divers is. Zo geniet ik enorm van improvisatietheater, musicals, toneel, fotografie, muziek, dans…

Ik was geïnspireerd door het dansen zelf, maar ook door de muziek die je moet voelen om tot een mooi eindresultaat te komen.

Margot

Hanne: Al van kleins af aan sta ik in contact met verschillende vormen van cultuur. Mijn ouders moedigden me aan om muziekschool te volgen omdat ze beiden een instrument hebben gespeeld in hun jeugdjaren en mijn opa heeft zijn tekentalent toch een klein beetje aan mij doorgegeven. Het werd een uitlaatklep die ik nu na al die jaren nog vaak gebruik.

Pieter: Mijn beide ouders zijn (amateur) muzikanten. Al zolang ik mij kan herinneren, ben ik betrokken in orkesten, verenigingen, ensembles, bands, en allerlei andere constellaties om muziek te beleven. Beleven in de brede zin van het woord: beluisteren, schrijven, uitvoeren, bediscussiëren… Overal in mijn leven zit muziek.

Tom: Ik werd van thuis uit altijd sterk gemotiveerd om muzieklessen te nemen, aangezien dit aspect goed vertegenwoordigd is in onze familie. Het creëren van kunst (hoofdzakelijk maar niet exclusief muziek) is mede daardoor voor mij altijd een veilige haven geweest.

Sam: Ik ben al van kinds af aan bezig met cultuur. Het afgelopen jaar ben ik via Klub Kultuur met verschillende vormen van kunst en cultuur in contact gekomen, maar de vormen waarmee ik zelf het meest bezig ben, zijn muziek, theater en dans.

Zou je liefst de rest van je leven alleen nog maar kunst maken, of de rest van je leven alleen nog maar cultuur consumeren?

Maartje: Vreselijke vraag! Dit is een immens dilemma. Ik heb er lang over nagedacht, maar ben niet in staat een keuze te maken.

Ricky: Wat als ik zou moeten kiezen tussen enkel cultuur maken, of enkel cultuur beleven? Een hartverscheurende keuze. In eerste instantie dacht ik aan het beleven ervan, aangezien ik niet zonder zou kunnen. Maar… nooit meer iets creatiefs doen leidt per definitie tot saaiheid en stagnatie. Het antwoord is dus snel en duidelijk: laat mij maar maken. Nooit meer muziek kunnen maken, iets kunnen tekenen of neerpennen zou ik niet over mijn hart krijgen.

Nooit meer iets creatiefs doen leidt per definitie tot saaiheid en stagnatie

Ricky

Margot: Ik dans en zing zelf heel graag, maar ik geniet er het meeste van te kijken/luisteren naar wat anderen maken. Als ik echt zou moeten kiezen, zou ik dus kiezen om voor de rest van mijn leven kunst te consumeren en niet te maken. Ik vind het enorm verrijkend om te kijken/luisteren naar wat anderen bezighoudt en wat anderen mooi vinden.

Ik vind het enorm verrijkend om te kijken/luisteren naar wat anderen bezighoudt en wat anderen mooi vinden.

Margot

Edith: Ik vind het de max om anderen hun creativiteit te bewonderen en geïnspireerd te worden. Maar ik moet die inspiratie ook weer ergens kwijt kunnen raken op de een of andere manier. Dus ik denk dat als het erop aankomt, ik toch zou kiezen om enkel kunst te blijven maken.


Meer lezen? Dit artikel was het laatste van een reeks van vier.

Het eerste deel vind je hier.

Het tweede deel vind je hier.

En het derde deel vind je hier.

Benieuwd naar welke gezichten er achter al deze namen schuilen? Hier ontdek je wie we zijn!

Leave a Reply