Cultuur in de ogen van Klub Kultuur

Wat betekent cultuur voor jou? Niet zo’n eenvoudige vraag, aangezien cultuur veel verschillende gezichten heeft. De ene bekijkt het heel breed, als de verzameling afspraken die het gedrag van een groep mensen in een bepaalde maatschappij bepaalt. De andere bekijkt het eerder concreet, als de manier waarop die cultuur door individuen wordt beleefd. Dit kan bijvoorbeeld via kunst gebeuren. En zo komen we bij de cultuursector terecht.

“Kunst is als een venster. Het is het meest open venster waardoor we een bepaalde samenleving kunnen leren kennen. Misschien is het wel het laatste venster dat nog niet dichtgemetseld werd, van waaruit mensen ongecensureerd hun eigen visie en mening kunnen verkondigen. Wie het aandurft door dit venster te turen, valt naar binnen en geraakt er nooit meer uit. Of dat wordt toch beweerd. Volgens mij is het eerder omgekeerd: Wie door het kunstvenster naar buiten tuurt, herwint een vrijheid waarvan hij niet eens wist dat hij bestond.”

Bhen

Voor de ene is het een manier om even van de wereld te verdwijnen, een uitlaatklep, een manier van ontstressen, een weg naar zelfontwikkeling. Voor de andere is het een wapen, een manier om de wereld te redden, om mensen te vormen. Hieronder ontdek je hoe wij, Klub Kulturenaren, over cultuur denken. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jullie mening. Wat betekent cultuur voor jou? Laat het ons weten in de reacties!

Cultuur als uitlaatklep

Margot: Het leuke aan cultuur vind ik dat het zo divers is. Zelf heb ik altijd graag gezongen en gedanst. Daarnaast kan ik ook enorm genieten van improvisatietheater, musicals, toneel, fotografie, muziek, dans… In één zin samengevat is cultuur voor mij een vorm van ontstressen en je helemaal overgeven aan het talent van anderen.

Hanne: Ik heb jarenlang muziek- en tekenschool gevolgd. Toen ik de kans kreeg mee te werken aan een schooltoneel, was ik al snel ook helemaal weg van de theaterwereld. Al deze verschillende vormen van cultuur waren een manier om me uit te leven en de stress van school en studeren van me af te werken. Het doet deugd om je gedachten even op nul te kunnen zetten en te doen wat je graag doet. Ook nu nog is cultuur voor mij een uitlaatklep. Ook al volg ik geen muziek- of tekenlessen meer en is het al enkele jaren geleden dat ik nog op de planken heb gestaan, toch weet ik dat ik altijd op deze uitlaatkleppen kan rekenen.

Het doet deugd om je gedachten even op nul te kunnen zetten en te doen wat je graag doet.

Hanne

Sam: Ik ben iemand die emoties heel intens beleeft. Dit gaat soms ook gepaard met opgekropte gevoelens en spanningen en met een heleboel gedachten die non-stop en on repeat in mijn hoofd ronddwalen. Muziek, theater en dans zorgen ervoor dat ik die opgekropte energie kan gebruiken. Zo kom ik weer tot rust en kan ik die constante gedachtestroom even pauzeren.

Iets waarmee je je kunt identificeren

Edith: "Cultuur speelt wel degelijk een grote rol in mijn leven, maar niet op de klassieke manier. Het is voor mij een manier om mezelf te uiten, om op te kunnen gaan in een bepaalde gemoedstoestand, wanneer ik daar nood aan heb."

Edith: Mensen denken vaak dat cultuur een hele grote rol speelt in mijn leven. Ik heb Klub Kultuur mee opgericht, ik ben muzikant, ik werk in de cultuursector… Maar toch ben ik er niet opgegroeid. Ik ben nooit naar cultuurhuizen of musea geweest. Het is moeilijk om cultuur in een definitie te vangen, omdat cultuur voor iedereen anders is. Eerlijk gezegd associeer ik het nog steeds met saaie, serieuze en ouderwetse beelden. Ik denk dat veel jongeren dit denken. Het is moeilijk om kunst en cultuur als iets hips te zien.

Maar het kan ook anders. Cultuur speelt wel degelijk een grote rol in mijn leven, maar niet op de klassieke manier. Het is voor mij een manier om mezelf te uiten, om op te kunnen gaan in een bepaalde gemoedstoestand, wanneer ik daar nood aan heb. Zo heb ik op Spotify een afspeellijst per stemming. Ieder jaar verzamel ik die afspeellijsten in een map. Op die manier kan ik gemakkelijk zien hoe mijn smaak doorheen de jaren veranderd is. Hetzelfde geldt voor foto’s. In de cultuurwereld ga ik in de eerste plaats op zoek naar dingen waarmee ik me kan identificeren.

Cultuur brengt mensen samen

Maartje: Cultuur is een belevenis die mensen samenbrengt. Dit kan fysiek zijn, maar dit kan ook op andere manieren gebeuren: via cultuur kun je gelijkgezinden vinden, in gesprek gaan met elkaar, een gevoel van niet alleen zijn creëren. De kracht van cultuur wordt nog steeds onderschat. Uit onderzoek blijkt dat cultuur grote voordelen heeft voor de ontwikkeling en visie van kinderen en jongeren, en dus ook volwassenen. Cultuur zorgt voor verbondenheid.

De kracht van cultuur wordt nog steeds onderschat. Uit onderzoek blijkt dat cultuur grote voordelen heeft voor de ontwikkeling en visie van kinderen en jongeren, en dus ook volwassenen. Cultuur zorgt voor verbondenheid.

Maartje

Geschiedenis en tradities

Ricky: Cultuur staat in mijn leven erg centraal, zoals dat bij veel mensen het geval is, of ze dat nu beseffen of niet. Als kind las ik graag boeken en had ik een rijke fantasie. Ik leerde gitaar en piano spelen, ontwikkelde een grote interesse voor muziek en muzikale activiteiten en behaalde een diploma als muziekleraar. Daarnaast vind ik het fijn om allerlei evenementen bij te wonen. Dit kan gaan van een bezoekje aan het jeugdhuis tot een opera in de Elizabethzaal en alles daartussenin. Ik ben fan van allerlei soorten culturen: onze hedendaagse westerse cultuur, maar ook Aziatische culturen en oude culturen (de Kelten, Noormannen…). Cultuur is breder dan enkel kunst. Ook geschiedenis en tradities zijn belangrijk.

Een een blik op de wereld

Tom: Door jezelf te ontwikkelen op cultureel vlak word je een rijker persoon. Ik denk dat het creëren en consumeren van cultuur een gezonde vorm van escapisme zijn, aangezien het er vaak voor zorgt dat je de wereld op een andere manier bekijkt. Het helpt je tegenslagen te relativeren en het laat je emoties herontdekken. Ik zie kunst als het verkennen van een ander zijn of haar blik op de wereld en de emoties die daarbij te pas komen.

Pieter: Cultuurbeleving is voor mij stilstaan bij de creatieve uiting van mezelf of iemand anders, in eender welke vorm. Hierbij zijn kunst en cultuur voor mij heel nauw verweven. Cultuurbeleving is voor mij de ontspanning die bij het consumeren van kunst komt kijken. Het gebruik van alle zintuigen staat hier voor mij centraal. Elk zintuig kan gebruikt worden om kunst te beleven. Denk aan proeven en ruiken van kookkunsten, voelen aan plastische kunsten, kijken naar beeldende kunsten, luisteren naar auditieve kunsten… de lijst is eindeloos.

Ik zie kunst als het verkennen van een ander zijn of haar blik op de wereld en de emoties die daarbij te pas komen.

Tom

Cultuur is voedsel voor de ziel

Nomi: Cultuur beleven is voedsel voor de ziel. Het draagt bij tot de ontwikkeling van een intelligente, beschaafde mens. Wie cultuur consumeert, proeft van de emoties, gevoelens en gedachten van anderen. Wie cultuur beleeft, voelt en ziet spektakels en creaties die je in de natuur (wat ook voedsel voor de ziel is), nooit zal zien. Ik denk dat het bijna onmogelijk is om niet aan cultuurparticipatie te doen als je in een samenleving leeft. Loop even een blokje om in de stad en je hebt meer cultuur binnen dan je denkt: Dat ene architecturale hoogstandje, die straatmuzikant op de hoek, die fotografische posters aan de muur, de graffiti tekening onder de brug… Al is het de muziek in je headset of de film die je op YT bekijkt: Cultuur leeft en is overal!

Ook in coronatijden is en blijft cultuur belangrijk!

Benieuwd naar de gezichten achter al deze namen? Lees hier wie we zijn!

Of leer ons kennen via onze persoonlijke Spotify-afspeellijsten!

Leave a Reply