Kunst in de ogen van Klub Kultuur

Vorige keer hadden we het over de betekenis van cultuur. Heel wat interessante visies en ideeën kwamen aan bod. Maar kunst en cultuur zijn twee heel verschillende dingen, en daar gaan we dit keer wat dieper op in. Wat maakt iets tot kunst? Moet kunst altijd mooi zijn? Wanneer is iemand een kunstenaar?

Voor iedereen anders

Maartje: Je kan niet definiëren wat kunst algemeen is, omdat dit verschilt van persoon tot persoon. Voor de ene zal dit de Mona Lisa zijn en voor de ander een gedeukt blikje cola… Veel heeft te maken met de persoon zelf, waar hij vandaan komt, wat hij al heeft meegemaakt, welke visies, ideeën en moralen hij of zij heeft…

Edith: Mijn lief is fan van moderne kunst. Dingen die hij prachtig vindt, vind ik vaak lelijk of vreemd. Het is moeilijk om een uitspraak te doen over wat geldt als kunst en wat niet, omdat dat voor iedereen anders is.

Iedereen kunstenaar

Pieter: Kunstenaar zijn, dat kan volgens mij iedereen. Een kunstenaar is voor mij iemand die zijn creatief ei uit zijn hoofd wil halen en los van zijn persoon wil brengen. Of die kunst dan publiek gemaakt wordt, is zelfs nog ondergeschikt.

Edith: In iedereen zit wel een kunstenaar. Het is gewoon een kwestie van weten hoe je dat moet uiten. Veel mensen beweren dat ze niet kunnen zingen of tekenen, maar dat geloof ik nooit. Iedereen die wil, kan iets creëren. Het is gewoon een kwestie van het te doen.

Margot: Iemand die zijn/haar ziel kan uitdrukken en delen, via eender welk kanaal, is voor mij een kunstenaar. Elk eindproduct daarvan zie ik als kunst. Dit kan dus een choreografie, een foto, een schilderij, een lied… zijn.

In iedereen zit wel een kunstenaar. Het is gewoon een kwestie van weten hoe je dat moet uiten

Edith

Kunst is uniek

Nomi: Naar mijn gevoel zit het hem in hoeverre je werk integer en uniek is. Of je een boodschap de wereld instuurt en of je werk bedoeld is voor anderen. Dat maakt dat een exacte kopie van een schilderij of een hyperrealistische schets voor mij persoonlijk niet noodzakelijk de hoogste kunst is, hoewel het zeker en vast mooi kan zijn. Kunst en kunstenaars komen tot stand door de ziel die je in je werk legt, je gevoelens, de boodschap die je wilt meedragen…

Ricky: Of een bepaald cultuurelement kunst genoemd kan worden, hangt volgens mij af van de aard ervan. Dit cultuurelement moet uniek zijn, en een verhaal of op zijn minst een duidelijke eigenheid bevatten. Vakmanschap, handwerk of eigen hersenspinsels zijn hierbij naar mijn mening ook een vereiste.

Naar mijn gevoel zit het hem in hoeverre je werk integer en uniek is. Of je een boodschap de wereld instuurt en of je werk bedoeld is voor anderen.

Nomi

Meer lezen? Dit interview maakt deel uit van een reeks van vier artikels waarin Klub Kultuur op zoek gaat naar de betekenis van kunst en cultuur. Het eerste deel verscheen vorige week? Je vindt het hier.

Welke gezichten schuilen er achter al deze namen? Wie doet wat in het team van Klub Kultuur? Hier leer je ons beter kennen.

Leave a Reply