Cultuur is zo belangrijk! Maar waarom eigenlijk?

Oké, oké, het is intussen wel duidelijk: Wij vinden cultuur heel belangrijk. Klub Kultuur wil kunst en cultuur graag meer toegankelijk maken voor iedereen. We zijn zelf ook allemaal heel actief in de cultuurwereld. Maar waarom eigenlijk? Waarom zijn we zo gepassioneerd? En zijn jullie het hier wel mee eens? Laat de discussie beginnen, see you in the comments!

Een manier om te ontsnappen

Margot: Cultuur is een zeer goede manier om even te ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven. Of het kan je net met beide voeten terug op de grond zetten. De kunstenaar kiest zelf wat hij of zij wil bereiken.

Cultuur is goed voor de ontwikkeling van jongeren

Maartje: De kracht van het ervaren van cultuur wordt door velen nog steeds onderschat. Uit onderzoek blijkt dat cultuurparticipatie grote voordelen heeft voor de ontwikkeling en visie van kinderen en jongeren en dus ook volwassenen.

Cultuur verbindt mensen met elkaar

Edith: Als ik nadenk over hoe ik kunst en cultuur zou willen zien of beleven, kom ik steeds weer tot de conclusie dat het allemaal zou moeten draaien rond het verbinden van mensen met elkaar en het inspireren van elkaar.

Ricky: Cultuur heeft in mijn ogen een grote verbindende en onderwijzende functie. Het is veel meer dan louter entertainment. Cultuur ontstaat volgens mij door mensen die samenkomen en in interactie gaan. Het heeft de kracht om mensen samen te brengen. Uit al wat wordt gemaakt of ontstaat, kunnen zij die ervan mogen genieten een les trekken. Dit kan heel praktisch zijn (je laten inspireren om zelf aan de slag te gaan) of op een dieper niveau (je waarden en normen vormen als individu). Ik kan iedereen aanraden om ooit zelf mee in een creatief proces te stappen en mee iets te organiseren. Het is een fantastische leerschool in samenwerken met anderen..

Kunst en cultuur zijn voor mij een uitlaatklep. Ze zorgen ervoor dat ik weer tot rust kan komen.

Sam

Sam: Zoals ik eerder al zei is cultuur voor mij een uitlaatklep. Ik beleef emoties altijd heel intens. Kunst en culturele activiteiten zorgen ervoor dat ik weer tot rust kan komen. Ik luister en kijk graag naar muziek, theater en dans omdat ze gevoelens oproepen bij mezelf en me eraan herinneren dat andere mensen ook zo’n intense emoties kunnen ervaren. Cultuur is een vorm van therapie voor mij. Ik gebruik het dan ook vooral in tijden waarin mijn mentale gezondheid niet al te best is, om mezelf weer op te krikken.

Goed voor het mentaal welzijn

Ricky: Het consumeren van verschillende soorten culturele activiteiten geeft een breed beeld over welke waarden en normen al dan niet te hanteren, wat leidt tot een sterk zelfbeeld. Bovendien is “onder de mensen komen”, aka samen cultuur gaan beleven, een erg sterke bonding time. Mensen zijn sociale wezens en hebben hier nood aan. Ook het creëren an sich is naar mijn mening een sterke tool om mentaal welzijn te bevorderen, aangezien je er elke denkbare emotie mee kan uiten. Je hoeft dus niets op te kroppen in de cultuurwereld, je kan er volledig jezelf zijn en er je eigen weg door banen.

Je hoeft dus niets op te kroppen in de cultuurwereld, je kan er volledig jezelf zijn en er je eigen weg door banen.

Ricky

Margot: Voor de coronacrisis had ik hier nog niet echt bij stilgestaan, maar deze situatie heeft duidelijk gemaakt dat heel veel mensen nood hebben aan cultuur om even weg te kunnen zweven van de realiteit. Het is niet alleen voor mij, maar voor heel veel mensen een belangrijke uitlaatklep.

Maartje: Voor mezelf beschouw ik cultuur niet zozeer als een uitlaatklep, maar ik kan me inbeelden dat dit voor veel mensen wel het geval is. Voor mij is het pure ontspanning, hier kom ik tot rust. Zo zou je het misschien toch ook een uitlaatklep kunnen noemen.

Nomi: Voor mij als artiest en belever is cultuur een immense uitlaatklep die rechtstreeks in verbinding staat met mijn mentaal welzijn. Ikzelf ben bezig met beeldende kunsten, al van jongs af creëer ik zowel voor mijn eigen plezier als met de intentie om mijn gevoelens en gedachten te kanaliseren. Cultuur is zoveel breder dan je “standaard theatervoorstelling”,

Wat als er geen cultuur zou bestaan?

Pieter: Zonder cultuur kan een samenleving volgens mij niet voortbestaan. Cultuur is overal. Het zorgt voor het ontstaan van nieuwe tradities, voor de overlevering van oude culturen, voor ontspanning, samenhorigheid, geldwinning… Dit zijn allemaal essentiële bouwstenen van zowel een persoon als van een hele samenleving!

Ricky: Wanneer je cultuur zou weghalen uit een maatschappij, zou er veel veranderen. Niet alles zou even vlot blijven verlopen. Een groot deel van hoe de mens geëvolueerd is, heeft te maken met het bijhouden en doorgeven van culturen. Cultuur is het veranderen en evolueren van tradities en alles daarrond. Zonder zouden we nog veel dichter bij de primitieve oermens staan!

Een groot deel van hoe de mens geëvolueerd is, heeft te maken met het bijhouden en doorgeven van culturen. Cultuur is het veranderen en evolueren van tradities en alles daarrond. Zonder cultuur zouden we nog veel dichter bij de primitieve oermens staan!

Ricky

Meer lezen? Dit interview maakt deel uit van een reeks van vier artikels waarin Klub Kultuur op zoek gaat naar de betekenis van kunst en cultuur.

In het eerste deel ontdek je wat cultuur voor ons betekent.

In het tweede deel kom je te weten hoe we kunst definiëren.

Maar welke gezichten schuilen er eigenlijk achter al deze namen? Wie doet wat in het team van Klub Kultuur? Hier leer je ons beter kennen.

1 Comment

Leave a Reply