Tatoeages van Egypte tot Japan: een gekke geschiedenis!

Tatoeages zijn echte kunstwerken waar heel wat vaardigheid en precisie bij komt kijken. Ze bestaan in alle vormen en maten en ze zijn er voor iedereen. Maar wist je dat dit niet altijd zo was? Tijdens de middeleeuwen waren tattoos bijvoorbeeld strikt verboden en werden ze zelfs als straf gebruikt! En wist je dat tattoos al meer dan 16 000 jaar bestaan? In de prehistorie wreven mensen as van hun voorouders in open wonden om hen te gedenken.

Tattoos zijn niet alleen mooi, ze kennen ook vele religieuze, medische, magische en symbolische betekenissen. Vandaag nemen we je mee in de geschiedenis van de tattoo en lichten we vijf mijlpalen voor je uit.

1. 1991: Otzi, de eerste mummie met tattoos

Stel je voor, je maakt een trektocht door de bergen en ineens bots je op een lijk van meer dan 5 000 jaar oud! Het overkwam twee Duitse bergwandelaars op 19 september 1991 toen ze Ötzi vonden. Ötzi is een ijsmummie die vermoedelijk rond 3 300 voor Christus in de Ötztaler Alpen leefde. Wat hem speciaal maakt, is dat hij meer dan 50 tatoeages op zijn lichaam draagt en dat deze heel goed zijn bewaard!

Tatoeages in het oude Egypte

Ötzi is niet de enige mummie met tattoos. Integendeel, in het Oude Egypte moeten tattoos heel populair zijn geweest. De Egyptenaren geloofden dat tatoeages goddelijke, magische krachten bezaten. Zo werd de buik van een zwangere vrouw getatoeëerd met een soort net. Wanneer de buik groeide, zette het net mee uit. Het vormde een barricade tussen het ongeboren kind en de buitenwereld. Daarnaast zou het de pijn van de vrouw tijdens de bevalling verlichten.  

2. De 9e eeuw: Theophilus van Byzantium gebruikt tatoeages als straf

De Grieken en de Romeinen vonden tattoos iets voor barbaren. Enkel het ongecultiveerde volk van vreemde stammen liet zich vrijwillig tatoeëren. Tattoos waren goed voor criminelen en werden zelfs als straf gebruikt. Zo liet Theophilus van Byzantium (keizer van Byzantium van 829 tot 842) elf Griekse verzen tatoeëren op het voorhoofd van twee monniken die hem hadden beledigd.

Tatoeages in het Christendom

De eerste christenen volgden de romeinen in hun afkeur voor tattoos. De mens werd geschapen naar het beeld van god en daar hoorden geen tattoos bij! Constantijn de Grote (de eerste christelijke keizer) verbood het tatoeëren, waardoor tatoeages tijdens de middeleeuwen bijna volledig verdwenen.

De Edo periode in Japan (17e eeuw)

Bokkei

Ook in Japan werden tatoeages als straf gebruikt. Iedere crimineel in de gevangenis moest verplicht worden getatoeëerd. Hierdoor waren criminelen ook nadat ze de gevangenis mochten verlaten duidelijk herkenbaar. Dit heet in het Japans bokkei of bokukei. Bokkei betekent letterlijk “straf door tatoeage”.

Yakuza

De “criminelen” zelf vonden dit natuurlijk niet zo leuk. De tekens die op hun lichaam werden getatoëerd als straf, werden nadien vaak omgewerkt tot prachtige tekeningen. Al snel gingen japanse criminele bendes zoals de Yakuza (Japanse maffia) hun tattoos met trots dragen. Tattoos werden een symbool van groepsloyaliteit. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat de rest van het volk tattoos met de maffia ging associëren en er een grote afkeer voor ontwikkelde. Ook vandaag nog mag je daardoor in Japan veel openbare plaatsen zoals zwembaden en sportscholen niet binnen met een tattoo!

Interessant? Deze webpagina vat de geschiedenis van de tattoo in Japan heel mooi en uitgebreid samen! Je vindt er ook een overzicht van welke tattoo voor welk “soort” crimineel werd gebruikt.

3. De 18e eeuw: ontdekkingsreizigers brengen tatoeages weer naar het westen

In de 18e eeuw ontdekt James Cook Tahiti. Het volk dat daar op dat moment leeft, hecht een groot belang aan tattoos. Tatoeages waren er een uiting van culturele identiteit en traditie: iemand zonder tatoeages was geen volwaardige burger! Via de verhalen van de ontdekkingsreizigers deden tatoeages opnieuw hun intrede in de westerse cultuur.

Wist je trouwens dat het woord tattoo afstamd van het Tahitiaanse woord Tatu, wat zo iets als “teken, schildering, markering” betekent?

Tatoeages als statussymbool

In 1880 vond een zekere Saumel F. O’Reilly de eerste tatoeëermachine uit. Ze maakte het tatoeëren gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger. Hierdoor werden tattoos op korte tijd heel populair bij de “high society” (want er hing natuurlijk wel een stevig prijskaartje aan). In 1887 had 75% van alle New Yorkse dames een tatoeage!

WOII: Tatoeages maken van mensen een nummer

Bij dit deeltje is niet veel uitleg nodig. Iedereen weet dat de gevangen van concentratiekampen via tattoos werden genummerd. Veel dictators uit de 20ste eeuw verboden tattoos voor de “gewone mens”. Het waren mensonwaardige omstandigheden, maar gelukkig hield de tattoo zelf er geen grote imagoschade aan over. Vanaf 1970 werden tattoos een vast onderdeel van de Europese samenleving en een symbool van de groeiende welvaart. Iedereen die wil kan en mag nu een tatoeage laten zetten!

Meer weten?

Bekijk dan zeker dit filmpje van Addison Anderson!

Bonus: maak zelf een (tijdelijke) tattoo in 3 stappen!

Met deze methode blijven je zelf ontworpen tatoeages tot een maand lang mooi!

Stap 1: Teken je ontwerp met een stift op je huid. Een permanent marker of alcohol stift zijn hiervoor het beste, omdat ze het langste blijven staan.

Stap 2: Bedek de tekening met een dikke laag babypoeder. Wrijf het goed in je huid.

Stap 3: Spuit haarspray op de tekening van op een afstand van ongeveer 30 centimeter. Als de haarspray helemaal droog is, mag je het babypoeder dat te veel is voorzichtig met een zakdoekje wegvegen.

Heb jij een tatoeage? Of droom je van een bepaald ontwerp? Laat het ons weten in de comments!

Comments are closed