Dichteres Kim-Sophie biedt oprijzend platform voor Nederlandstalige poëzie

#poetrycommunity, #poetscommunity, #communityforpoets … Steeds meer dichters grijpen naar sociale media als kanaal voor het delen van hun poëzie. In het Engels zijn op deze manier al verschillende gemeenschappen ontstaan. In het Nederlands zijn dit soort gemeenschappen echter opvallend afwezig. Dit merkte ook Kim-Sophie Chaidron. Ze vond dit erg jammer en besloot hier zelf verandering in te brengen. Zo kwam @poeziegemeenschap tot stand.

Kim-Sophie heeft zelf al heel wat ervaring in het schrijven van poëzie. Naast @poeziegemeenschap beheert ze nog twee andere instagrampagina’s waarop ze haar eigen poëzie deelt: woord.voor.woord (Nederlandstalige poëzie) en poemesparkimsy (Engelstalige poëzie). Eind vorige zomer bracht ze haar eerste poëzieboek uit: “Puzzle Pieces is de vrucht van mijn bestaan. Ik pende mijn gevoelens en gedachten neer voor al wie zich in mijn woorden kan vinden. Voor mijn vriend, mijn gezin en voor mijzelf.” Het boek is verkrijgbaar via Amazon of via haar eigen website, waar je ook hele leuke postkaartjes vindt. Kim-Sophie dicht altijd heel eerlijk en oprecht. Haar gedichten zijn met andere woorden zeker het bekijken waard!

In onze eerste blogpost gingen we in gesprek met Rosie Guillaume. Zij wekte mijn interesse in het online dichten op. Ik ging op zoek naar meer, wat resulteerde in interessante gesprekken met toffe mensen. Vandaag deel ik met jullie wat Kim-Sophie Chaidron me heeft geleerd.

Wat maakt poëzie zo geschikt voor Instagram?

De voordelen van online dichten zijn volgens mij dat wat je schrijft op meerdere plaatsen tegelijk zichtbaar kan zijn voor een breder publiek. Op Instagram vind je werkelijk alles terug. De jongere mensen groeien met de sociale media op en ook de oudere mensen vinden vaak hun weg naar deze platformen. Door als dichter(es) hierin mee te gaan, kan je meer mensen bereiken. Je kan in volgers groeien, net omdat degenen die je werk al kennen je zullen volgen en ook via deze weg zullen nieuwe mensen in contact komen met je werk en je volgen.

Gaan online dichters anders te werk dan dichters op papier?

Dat kan je stellen, omwille van het feit dat de focus bij beiden anders ligt. Een dichter die zich voornamelijk profileert als Instagram dichter, zal vooral zijn aandacht geven aan de lay-out van zijn of haar werken. Vaak kiezen dichters voor een unieke stijl, maar ook daarin kan je soms een evolutie herkennen. Een dichter die zijn werk op papier schrijft, zal ervoor zorgen dat het gedicht op de juiste plaats op het papier staat en dergelijke. Er wordt op een heel andere manier met lay-out omgegaan.

Instadichters winnen aan populariteit, maar er klinkt ook kritiek. Sommige critici beweren dat het formaat (kort en toegankelijk) van online gedichtjes ten koste gaat van diepgang en kwaliteit. Wat vind jij hiervan?

Ik begrijp de bezorgdheid van de critici. Tegelijk zou ik willen benadrukken dat ook een kort en toegankelijk gedicht diepgaand kan zijn. Hoewel dat misschien “de norm” is, vind je op Instagram tal van langere en diepgaande stukken terug.

Hoe zie jij de toekomst van de poëzie?

Ik bekijk de toekomst optimistisch. Ik geloof dat de focus niet perse hoeft te verschuiven van een poëzie op papier naar een digitale poëzie. Beide vormen hebben hun meerwaarde en hun mindere aspecten. Het blijft anders aanvoelen om een gedicht in een bundel te lezen dan op de sociale netwerken. Ik geloof dat de gedichtenbundels nooit zullen verdwijnen, net omdat er zoveel voorstanders van zijn. Ook ik ben een oude ziel en verkies vaak om mijn ogen rust te gunnen in een boek in plaats van op een verlicht scherm. Instagram-poëzie is misschien wel veel toegankelijker, maar zal nooit volledig zonder gedrukte poëzie bestaan.

Ben je je bewust van je publiek? Wie wil je bereiken?

Ik ben mij in zekere zin toch wel bewust van mijn publiek. Dat komt omdat ik in mijn statistieken op Instagram kan zien wie mijn volgers zijn; waar ze ongeveer wonen, wat hun geslacht is, wat hun leeftijd is enzovoort. Ook het uur waarop de meeste mensen actief zijn, vind ik hierin terug. Het publiek dat ik wil bereiken is eigenlijk vrij ruim. Ik wil met mijn poëzie plaatsen bereiken waar handen niet aan kunnen raken. Daarom hang ik er geen specifieke leeftijd e.d. aan. Iedereen aldus.

Heb je soms last van een writers block? Wat doe je dan?

Zoals elke dichter of schrijver ervaar ik wel eens een writers block. Als dat zich voordoet, dan probeer ik extra lief voor mijzelf te zijn. Het heeft geen zin dat ik dan gemeen voor mijzelf zou zijn en mijzelf zou verplichten om toch iets te schrijven. Daarom leg ik dan even alles weg en focus ik me op iets anders. De inspiratie komt terug wanneer zij dat zelf wil. Ik hoef alleen maar te luisteren.

Wie of wat is jouw grootste bron van inspiratie?

Mijn grootste bron van inspiratie is mijn dagdagelijkse leven. Ik haal inspiratie uit datgene wat ik meemaak, mijn eigen gevoelens en gedachten. Verder haal ik ook inspiratie uit mijn dierbaren en zelfs uit onbekenden, uit de natuur, uit muziek.

Volg je een bepaalde schrijfroutine? Heb je een vast moment om te schrijven, een vaste plaats?

Een vaste schrijfroutine heb ik niet. Ik schrijf altijd en overal, wanneer poëzie opborrelt in mijn gedachten. Vaak sta ik dan juist in de douche en moet ik het een aantal keren luidop herhalen alvorens ik het in mijn mobieltje of op papier kan zetten. Thuis en onderweg, de woorden vinden mij echt altijd en overal!

Welke andere instadichters zijn volgens jou zeker een bezoekje waard?

Voor Nederlandstalige poëzie raad ik volgende Instagram-dichters aan: dyondean, amsworldinwords, bloemveertje, lichtgeluk, ingridkooijschrijft, zielug, z.w.ever, dedichterinmij, woordenvertalenmij en levenslens.
Voor Engelstalige poëzie raad ik volgende Instagram-dichters aan: ntmpoet, nonwrites, jupiterpoems_, twinpoetry, sabrinagazali, alinareutovapoetry.

Je beheert ook een online community op instagram waar andere dichters hun gedichten kunnen laten verschijnen. Hoe gaat dat juist in zijn werk?

Dat klopt. Ik ben de trotse oprichter en beheerder van @poeziegemeenschap. Dit idee ontstond tijdens een gesprek met @zielug, waarin ik vertelde dat het jammer was dat dit in zo grote aantallen bestond voor Engelstalige poëzie en haast leek te ontbreken voor Nederlandstalige poëzie. Door mijn pagina probeer ik het verschil te maken voor zowel nieuwe als oudere dichters.

Het gaat als volgt in zijn werk: dichters volgen de pagina @poeziegemeenschap en zenden daarna hun werk in door #poeziegemeenschap te gebruiken in hun beschrijving en ook @poeziegemeenschap te taggen in hun afbeelding. Ik bekijk de berichten en kies er enkele uit.

Is dit soms niet moeilijk te combineren met je eigen poëziepagina?

In het begin probeerde ik iedere dag zo’n negen gedichten te posten. Algauw zag ik in dat het erg veel werk was en ik het niet zo kon blijven doen. Iedere dichter die ik een feature geef, krijgt ook een vermelding op mijn verhaal. Zo is het geëvolueerd naar vaste dagen per week.

Omdat ik zelf ook actief ben in de Nederlandstalige poëziegemeenschap, vind ik via die weg vaak nieuwe dichters of mooie gedichten. Deze stuur ik door naar het andere account dat ik beheer, waarna ik ze opsla en later weer zal posten.

Ik aanvaard geen inzendingen via dm, en vraag om geduldig te zijn. Ik steek daar mijn tijd en energie in, zonder dat ik er echt iets voor terugkrijg. Het minste dat men mij kan geven is geduld, gerustheid en appreciatie. Zo bereikt men ook meer.

Fan van Kim-Sophie? Neem zeker een kijkje op haar website en Instagrampagina’s!

@woord.voor.woord: https://www.instagram.com/woord.voor.woord/

@poemesparkimsy: https://www.instagram.com/poemesparkimsy/

@poëziegemeenschap: https://www.instagram.com/poeziegemeenschap/

website: https://hope.tigrr.be/shop

Leave a Reply