Een wereld waarin iedereen een Pájaro Salvaje kan zijn.

Het lijkt misschien een hele tijd geleden dat jullie nog van ons hebben gehoord. Toch heeft Klub Kultuur in de tussentijd niet stilgezeten. We nemen onze tijd om onze plannen concreet uit te werken en onze dromen om te zetten in iets tastbaars. Nog eventjes geduld… Wat we juist van plan zijn, kom je binnenkort te weten. Vanaf vandaag kunnen jullie je alvast weer verwachten aan een tweewekelijkse blogpost vol inspirerende interviews en prikkelende cultuurtips. De gloednieuwe kledinglijn Pájaro Salvaje  bijt de spits af!

“Live your statement”, dat is waar Pájaro Salvaje  volledig achterstaat. 12 maart verscheen hun eerste T-shirt. “Love is love”, staat in subtiele maar goed zichtbare letters tussen de vleugels van een gehoornde vogel. Achter dit project zit heel wat bevlogenheid en passie, gedragen door Björn Van der Auwera en Karian Bruyndonckx.

“We believe that clothing is the primary and best way to make your statements since it is a part of you, just like your beliefs and statements.”


Hoe Pájaro Salvaje tot leven kwam.

Björn, die inmiddels in zijn laatste masterjaar Statistics zit, kwam zo’n twee jaar geleden op het idee. Hij studeerde op dat moment voor handelsingenieur, maar wilde niet tot na zijn studies wachten om aan de slag te kunnen gaan. Hij voelde de drang een eigen bedrijfje op te starten en op die manier al wat ervaring op te doen, om ergens een verschil in te maken. Samen met een vriend kwam hij op het idee om T-shirts met een boodschap te gaan verkopen. Toen die vriend na een tijd toch afhaakte, werd het project een tijd on hold gezet.

Two Bees, één van de twee ontwerpen die Karian op haar vijftiende al verkocht.

Björn hield het idee wel steeds in zijn achterhoofd. Toen hij op een gegeven moment gegrepen werd door een lied met de titel Pájaro Salvaje , vielen ook de laatste puzzelstukjes op hun plek. Na wat opzoekwerk kwam hij erachter dat Pájaro Salvaje  Spaans is voor “wilde vogel”. De naam van de kledinglijn was daar.

Ongeveer een jaar geleden, bij het begin van de allereerste lockdown, contacteerde Björn zijn nicht Karian met de vraag of zij hem met het creatieve aspect van de kledinglijn wilde helpen. Karian studeert Applied Earth Science in Delft. Daarnaast tekent ze heel graag. Op haar vijftiende verkocht ze al truien en T-shirts aan vrienden en kennissen. Ze had toen twee ontwerpen, Two Wolves en Two Bees. Wat dat betreft heeft ze dus al wat ervaring. Ze reageerde meteen enthousiast op de vraag van Bjorn en neemt nu de instagrampagina en de ontwerpen van Pájaro Salvaje  voor haar rekening.

Een subtiele, persoonlijke kracht.

Op Instagram verschijnt wel vaker reclame voor kleinere kledinglijnen. Wat de makers van Pájaro Salvaje  echter opviel, was dat deze kledinglijnen vaak niet volledig achter hun eigen missie staan. Kleding met een boodschap is daarnaast vaak heel opvallend. Dit zorgt ervoor dat velen minder geneigd zijn om dit soort kleding te dragen. Bjorn vindt dit een gat in de markt: “Er zijn te weinig subtiele ontwerpen die onvoorwaardelijk een bepaald statement belichten. Wie onze kleding draagt, weet dat er een extra, achterliggende waarde is. Een statement dat je steunt en draagt, zonder dat het al te veel opvalt.”

Pájaro Salvaje  onderscheidt zich daarnaast ook van andere kledinglijnen door op persoonlijke verhalen te focussen. Wat betekent love is love voor jou? Het gaat om de kans je verhaal te kunnen delen en jezelf te kunnen zijn. Het ultieme doel is een wereld waarin iedereen zijn statement zonder beperkingen kan beleven. Pájaro Salvaje  is meer dan enkel een kledinglijn.

Pájaro Salvaje: Een merk met een missie.

Het love is love T-shirt straalt zowel subtiliteit als kracht uit.

Momenteel houdt Pájaro Salvaje  het bij kledij, en kledij zal ook altijd de kern blijven. Maar op termijn zien Björn en Karian het groots:

“We zouden bijvoorbeeld een soort TED-talks kunnen organiseren, gelinkt aan onze thema’s, of deelnemen aan een festival… We willen echt een groter geheel creëren. Een merk moet altijd een visie en missie hebben, die gerust ambitieus mogen zijn.”

Het blijft natuurlijk een sprong in het duister. Je start iets met een bepaald idee, maar zeker ben je nooit. We weten niet of onze T-shirts zullen aanslagen, of er interesse zal zijn, of mensen wel bereid zullen zijn hun verhaal met ons te delen… Binnen een jaar gaan we veel beter kunnen inschatten waar we staan en wat de mogelijkheden zijn. Op dat vlak laten we het allemaal op ons afkomen. Maar los daarvan hebben we dus wel een missie, een groter doel.”

Een Pájaro Salvaje (wild bird) op verschillende vlakken.

Pájaro Salvaje  wil dus breder gaan dan enkel kledij. Daarnaast wilt het merk zich ook niet beperken tot de lgbtq+ community. Het volgende thema, dat binnen een tweetal weken zal verschijnen, draait rond mental health. Veel mensen geloven nog steeds niet dat mental issues bestaan. Ook dat taboe wil Pájaro Salvaje  doorbreken. Zeker nu, tijdens de coronacrisis, is dit erg belangrijk. Mental disorders are fucking real. Dat zal het volgende statement zijn.

“We maken het onszelf misschien wat moeilijker door ons niet op één bepaald thema te focussen, omdat we daardoor steeds opnieuw moeten kiezen welk onderwerp we wanneer willen belichten. Maar anderzijds opent dit ook deuren: de opties zijn eindeloos! Dat op zich kan ook als een statement worden beschouwd. Een wild bird is wild op verschillende vlakken.”

De link met de maatschappij en de actualiteit blijft steeds het vertrekpunt. Björn en Karian doen dit omdat ze erin geloven, omdat ze weten dat dit een verschil kan maken, omdat ze nu eenmaal zo ingesteld zijn. De initiële insteek was een project starten om al wat ervaring op te kunnen doen in de bedrijfswereld, maar Pájaro Salvaje  is inmiddels zoveel meer dan dat. Pájaro Salvaje  is tot leven gewekt, bruist van de energie, passie en gedrevenheid.


Nieuwsgierig naar wat Pájaro Salvaje  jullie allemaal te bieden heeft? Alle info vindt je op hun website. Daarnaast zijn ook hun Instagram en Facebookpagina zeker een bezoekje (en het volgen) waard!

https://www.pajarosalvaje.com/

https://www.instagram.com/__pajaro__salvaje/

https://www.facebook.com/pajarosalvaje.we

Leave a Reply