Girls go BOOM: Iedereen verdient een eigen stem.

Het goede doel van deze week is Girls go BOOM, een DIY feministisch collectief dat bestaat sinds 2016. Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan dit collectief, waardoor het kernteam regelmatig van samenstelling verandert. Silke Bergans, Ma-Eva Debruyne, Ann-Sophie Dewaele, Margaux Van Kerckhove en Lindsi Dendauw zijn echter vaste waarden die het verdienen om hier wat extra in de schijnwerpers te worden gezet. Het viel hen vier jaar geleden op dat de meerderheid van de bands die een plek op de podia kregen uit mannen bestond. Vrouwen waren sterk ondervertegenwoordigd, om nog maar te zwijgen van de plaats die non binaire en trans personen (niet) kregen. Girls go BOOM besloot daarom om zelf optredens te gaan organiseren. Het kon toch niet anders dan dat er ook veel fantastische vrouwelijke bands waren? Zij verdienden toch ook een kans?

Drie jaar later, in 2019, werd er in Gent een clubhuis opgericht. Dit clubhuis groeide intussen uit tot een permanente safe place waar iedereen zich veilig en comfortabel voelt. Daarnaast worden er ook workshops georganiseerd. Deze workshops zijn meestal heel laagdrempelig en bedoeld voor meisjes die graag muziek zouden maken, maar niet durven of gewoon niet weten hoe. Ze zijn bedoeld voor iedereen die er nood aan heeft.

Ik ging in gesprek met Lindsi Dendauw, die vier jaar geleden met het idee van Girls go BOOM op de proppen kwam. Wanneer ik haar vraag of mannen ook welkom zijn, reageert ze lachend dat ze die vraag al zo vaak gekregen heb. Schuldbewust haal ik mijn schouders op, maar Lindsi wuift mijn voorzichtige verontschuldiging al weg: “Mannen zijn ook welkom, maar het draait deze keer gewoon niet om hen. Ons aanbod staat open voor iedereen die er nood aan heeft, om welke reden dan ook.”

“Als je je niet thuis voelt in de normale scene, ben je bij ons zeker welkom. Maar het valt wel op dat er een heel andere sfeer in de ruimte hangt wanneer er enkel vrouwen en queer personen aanwezig zijn. Wanneer je nieuwe dingen uitprobeert en uit je comfort zone wilt treden, dan kan het heel waardevol zijn om enkel met vrouwen onder elkaar te zijn. Dat voelt vaak veiliger.”

Girls go BOOM is vrij uniek in België.
Vanwaar het idee?

We zijn inderdaad vrij uniek, maar we zijn zeker niet alleen. Er zijn meerdere plekken zoals het Girls go BOOM clubhuis in België. Dat je nog nooit van ons of van gelijkaardige plekken hebt gehoord, is echter niet zo vreemd. De meeste andere plekken waarover ik het heb functioneren eerder ondergronds en zijn heel activistisch van aard. Wij proberen een brug te slaan tussen deze underground, activistische ruimtes en de mainstream muziek scene en culturele organisaties. We proberen de punkideologie, het feministische denken en het idee van de safe places met elkaar te verbinden. Dat maakt ons uniek.

Wat je wilt veranderen, verander je best gewoon zelf. Dankzij deze manier van denken hebben we al best veel bereikt.

Er is zeker ook een politiek aspect aan wat we doen. Ik geloof persoonlijk dat alles politiek is, dat politiek veel breder is dan enkel de partijpolitiek. Vanaf dat een groep mensen iets gaat organiseren vanuit een bepaalde frustratie, kun je spreken van politiek. We vertrekken vanuit een DIY idee. Wat je wilt veranderen, verander je best gewoon zelf. Dankzij deze manier van denken hebben we intussen al best veel bereikt. Steeds meer mainstream organisaties vragen ons of we hen mee willen begeleiden bij het samenstellen van een programma dat focust op inclusie. Ook daar zijn we mee bezig.

Als je de situatie waarin we zijn opgestart in 2016 vergelijkt met de situatie nu, zie je dat er al veel verbetering tot stand gekomen is. Sommige festivals proberen effectief minstens 50% vrouwelijke artiesten te programmeren. Het gaat al veel beter dan zeven jaar geleden, maar dat wil niet zeggen dat alle barrières volledig afgebroken zijn, of dat de systemen die de ongelijkheid in stand houden er  niet meer zijn. De strijd is nog lang niet gestreden.

Was het moeilijk om je idee om te zetten in de praktijk?

Tja, hoe zet je zo’n idee om in de praktijk? Door er veel over te spreken. Tegen iedereen die je tegenkomt zeg je : “Ik heb een idee, dit is wat ik wil doen.” Op die manier kom je mensen tegen die zich aan dezelfde dingen ergeren en graag willen meewerken aan een oplossing. In dit geval was de oplossing een podium creëren voor vrouwen, non-binaire en trans personen. Er was bijvoorbeeld een collectief in Gent dat concerten organiseerde waar ik zelf supergraag naartoe ging. Ze hadden een ander concept dan het onze, maar ik wilde wel graag weten hoe zij het hadden aangepakt. Op hun website stond dat je hen mocht mailen als je eens samen met hen een tas koffie wilde komen drinken. Dat heb ik gedaan. Ik heb die dag veel advies gekregen en ben hen daar nog steeds erg dankbaar voor.

We kregen (en krijgen) natuurlijk wel kritiek. Sommigen verwijten ons dat we aan omgekeerde discriminatie doen, omdat we enkel bands boeken die overwegend uit vrouwen of trans personen bestaan. Maar dat is niet waar. Omgekeerde discriminatie bestaat niet. We krijgen meer positieve dan negatieve reacties en proberen daar ook op te focussen, omdat positieve reacties nu eenmaal de belangrijkste zijn.

Mensen vertellen ons dat ze zich nog nooit zo veilig en op hun gemak hebben gevoeld dan tijdens onze concerten. Dat is waar we het voor doen.

Het gebeurt best vaak dat iemand altijd al een band heeft willen starten, maar niet durfde. Het doet veel deugd om te horen dat deze personen de stap toch durven zetten dankzij ons podium. Mensen vertellen ons dat ze zich nog nooit zo veilig en op hun gemak hebben gevoeld dan tijdens onze concerten. Dat is echt waar we het voor doen.

Wat is het belangrijkste dat je zelf van Girls go BOOM hebt geleerd?

In de eerste plaats heel wat praktische zaken zoals kabels oprollen en planken in de muur boren. Daarnaast heb ik ook geleerd dat je veel kunt bereiken als je je met de juiste personen omringt. Ik denk dat wij allemaal (en zeker de meisjes) heel sterk zijn opgegroeid met het idee dat we consumenten zijn. Er wordt ons verteld dat alle meisjes graag shoppen en helemaal into mode zijn. We moeten mooi en pleasable zijn. Om dat te bereiken wordt er van ons verwacht dat we vanalles kopen: mooie kleding, make-up…

Maar we zijn niet enkel consumenten. Vrouwen kunnen ook gewoon kunstenaars en ondernemers zijn. Dit dringt gelukkig steeds meer tot de mensen door. Veel mensen hebben een verkeerde definitie van “mooi”. En daarnaast moeten we trouwens ook niet altijd mooi zijn. Soms is ons lichaam er ook gewoon zodat we dingen zouden kunnen doen. Er zijn andere dingen die ook gewoon belangrijk zijn, misschien zelfs veel belangrijker zijn dan schoonheid.

De situatie waarin ik opgroeide was helemaal anders dan de situatie nu, en daar ben ik blij om. Maar als je me vraagt wat ik van Girls go BOOM heb geleerd, dan is het dat je zelf veel kunt veranderen. Dat je meer kunt dan je in eerste instantie misschien denkt. Dat het belangrijk is om je eigen community te vinden die je door dik en dun steunt.

Welk evenement of verhaal is je het meeste bijgebleven?

Vorig jaar is Pussy Riot (een activistisch, feministisch, kunstcollectief uit Rusland) twee shows komen geven in België, één in Gent en één in Diksmuide. Wij hebben toen het voorprogramma in elkaar mogen steken. We hebben daarvoor een manifest geschreven en dat manifest tot een spoken word performance verwerkt. Hierin leggen we uit waar we voor staan, wat we willen veranderen en hoe we het voor ons zien. Er staat bijvoorbeeld ook in uitgelegd waarom omgekeerde discriminatie geen ding is.

Heel veel verhalen zijn me bijgebleven en zullen me altijd bijblijven, maar die samenwerking met Pussy Riot, dat was toch écht wel een unieke ervaring. Pussy Riot is een belangrijke inspiratiebron voor ons. Het was echt indrukwekkend om in de Handelsbeurs in Gent zo’n statement te kunnen maken. De tweede dag dat Pussy Riot in België was, vond plaats in Diksmuide. Daar hebben we samen een chocoladetaart gegeten. Dat ga ik nooit vergeten.

Hoe groot is de impact van de coronacrisis op jullie werking?

Corona heeft een mega grote impact op alles. Niemand blijft gespaard. Het meest vervelende vind ik de onzekerheid. We kunnen geen optredens of workshops meer organiseren, maar we weten ook niet wanneer dit wel terug zal mogen. We hadden al een heel seizoen muziekworkshops gepland voor deze herfst, zowel in Gent als in Trix in Antwerpen. Dat seizoen is volledig in het water gevallen. We zijn nu een volgend seizoen aan het plannen, maar we weten nog niet in hoeverre dat seizoen wel gaat kunnen doorgaan. We hebben heel veel tijd en energie gestoken in projecten die niet zijn kunnen doorgaan. Hopelijk zijn onze inspanningen nu ook niet allemaal voor niets.

Het is moeilijk, het is kut, maar we trekken ons er wel door. Cultuur is sowieso superbelangrijk. Het is essentieel voor onze werking, de kern van wat we doen. We zien kunst en cultuur als een middel om ons te uiten en verandering te brengen in de wereld. Iedereen kan creatief zijn. We geloven dat iedereen iets te zeggen heeft. Je hoeft niet mooi te kunnen tekenen, er zijn zoveel verschillende vormen van kunst, zoveel manieren om jezelf te uiten. Je moet op zoek gaan naar de vorm die het beste bij je past. Want iedereen heeft iets te zeggen, iedereen heeft een stem.

We zien kunst en cultuur als een middel om ons te uiten en verandering te brengen in de wereld. Iedereen kan creatief zijn. We geloven dat iedereen iets te zeggen heeft.


Meer weten?

Onder de indruk van Girls go BOOM ? Neem dan zeker een kijkje op hun facebookpagina en website! Of ga, wanneer de coronamaatregelen weer wat versoepeld zijn, eens langs in hun clubhuis in Gent of Rotterdam!

https://www.girlsgoboom.com/

https://www.facebook.com/girlsgoboom

https://www.facebook.com/girlsgoboomclubhuisgent

1 Comment

Leave a Reply