Iedereen met een passie kan ondernemer zijn!

Ondernemer worden, is dat iets voor jou? Klinkt een leven vol variatie en avontuur je als muziek in de oren? Is vrijheid en onafhankelijkheid waar je al je hele leven van droomt? De boodschap van Klub Kultuur is “neem actie en durf ondernemen!“, maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een leven als zelfstandige biedt voordelen, maar is lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Toch raadt Kim Wouters aan om er volledig voor te gaan. “Volg je hart!”, zegt ze vol overtuiging. “Maar wel op een doordachte manier”, voegt ze er nog met een knipoog aan toe.

Kim Wouters is visual storyteller, docente personal branding en therapeute. In de blogpost van twee weken geleden vertelde ze wat meer over haar leven als zelfstandige. Vandaag geeft ze vijf concrete tips voor jonge (toekomstige) ondernemers!

Van moet naar moed
Samen met een vriendin organiseert Kim weekends met de naam “van moet naar moed”. Daarin helpen ze mensen die vast zitten in hun job, of mensen die wel eens iets anders willen, maar niet goed weten hoe. De volgende editie zal plaatsvinden op 7 en 8 mei! Volg Kim Wouters op haar website en sociale media om op de hoogte te blijven!

Wat bedoelen we met “ondernemer”?

In principe is een ondernemer een zelfstandige met een eigen bedrijf. Maar dat is niet het soort ondernemen waar Klub Kultuur het over heeft. Klub Kultuur interpreteert ondernemen meer in de zin van “actie ondernemen” en “grenzen verleggen”. Iedereen met een visie of een missie kan ondernemer zijn. Iedereen die zich laat leiden door een passie zit al op de goede weg! Wil jij je kunst graag met de wereld delen? Heb jij een droom die je al jaren wil realiseren? Wat houdt je tegen? Twijfels? Angsten? Andere problemen? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou!


Vijf tips voor dromers en (toekomstige) ondernemers

1. Een goede ondernemer durft in het onbekende te springen…

Twijfel je al eeuwen tussen “zou ik” of “zou ik niet”? Dan zou ik zeggen: gewoon doen! Je kunt het beter geprobeerd hebben, dan je hele leven vast te zitten in een leven dat niet bij jou past. Dat geldt zeker voor jonge kunstenaars. We hebben hen nodig. We hebben nood aan meer mensen die hun hart durven volgen.

Vergelijk het met op date gaan: je kunt een maand lang met iemand chatten en dan tijdens een date in real life na vijf minuten ontdekken dat het niets wordt. Je kunt je op voorhand een bepaald beeld vormen over iets of iemand, maar dat zal nooit 100% overeenkomen met de realiteit. Er is maar één manier om te ontdekken hoe die realiteit eruit ziet : gewoon gaan!

2. … maar duikt niet zomaar met zijn ogen dicht van een springplank die hij niet kent!

Mensen zien mij vaak als impulsief. Die denken dat ik zomaar wat doe. Dat is niet waar, ik denk over alles genoeg na. Maar meestal besluit ik op een bepaald moment bewust om het gewoon te doen. Ook als ik op dat moment in mijn broek doe om het te doen. Ik ga mij niet laten tegenhouden door mijn angst en twijfels. Die horen er gewoon bij. Ze vormen een deel van het proces. Maar ik ga ook geen roekeloze, domme beslissingen nemen.

Ik ben zelf niet opgevoed als ondernemer (mijn ouders werken allebei in een bedrijf), maar ik heb wel geleerd dat het waardevol is om dingen te proberen. Soms moet je iets gewoon doen en het niet te veel overdenken. Het is belangrijk dat je je hart volgt, op een doordachte manier.

3. Een goede ondernemer heeft de juiste mindset

De juiste mindset is hierbij heel belangrijk. Als je je alleen maar op de problemen focust, zul je niet durven springen en geen oplossingen vinden. Als je daarentegen met een open houding in het leven staat, kom je meestal vanzelf wel op je pootjes terecht. Probeer zoveel mogelijk te beleven en te ervaren. Wanneer het probleem zich aandient, kun je naar oplossingen beginnen zoeken. Maar staar je op voorhand niet blind op het probleem zelf.

Ik ken nu iemand die supermega moedig is. Na heel lang werken heeft ze nu besloten om een jaar voor zichzelf te nemen om uit te zoeken wat ze nu echt graag wil. Dan denk ik: “Bangelijk!”
Zo’n dingen vind ik echt geweldig.

Ik weet ook wel dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Je moet het je financieel kunnen veroorloven. Je hebt iemand nodig die je daarin steunt en aanmoedigt. Ik besef en snap dat allemaal wel… maar toch: gewoon gaan!

4. Een goede ondernemer geeft zichzelf de kans om dingen onderweg uit te zoeken

Je moet jezelf de kans geven om het onderweg uit te zoeken. Als het probleem zich stelt, zul je dan wel een manier vinden om het op te lossen. Heb vertrouwen in jezelf. Als je op reis gaat, bedenk je ook niet op voorhand waar je een platte band zal hebben en welke wegendienst je dan zal bellen. Zo’n dingen overkomen je en los je ter plaatse op. Je hebt wel een bepaald reisplan, maar daarin kun je onmogelijk met alles rekening houden.

5. Een goede ondernemer weet dat je altijd opnieuw een nieuwe weg kan inslaan.

Het is een klassieker, maar wees niet bang om fouten te maken. Stel dat je probeert, en binnen een week, of binnen een maand, of binnen een jaar wordt het toch niets? Ja, dan is dat zo, dan zoek je dan wel een oplossing. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Dan heb je toch op zijn minst geprobeerd. Eigenlijk kun je alleen maar bijleren en ervaringen opdoen. Vanaf je dat inziet gaat de druk er wat af en wordt het allemaal veel vanzelfsprekender en leuker.


Meer weten?

Volg Kim op Instagram, of neem een kijkje op haar blog en website! Of schrijf je in op haar nieuwsbrief Zon op zondag.

Comments are closed