Zina Janssens: het leven van een beginnende tattoo-artiest

Een aantal weken geleden verscheen er een blogpost over de geschiedenis van de tattoo. Vandaag gaan we op bezoek bij een beginnende tattoo-artieste. Zina Janssens studeerde in juni 2021 af op de Kunsthumaniora en ging daarna onmiddellijk in de leer bij tattoo-shop Dead Bones Tattoo in Ekeren. In deze blogpost kom je te weten hoe ze haar eerste maanden als tattoo-artiest ervaren heeft!

Waarom wilde je tattoo-artiest worden?

Mijn mama heeft veel tattoos. Toen ik klein was, mocht ik vaak mee naar de tattooshop om de hoek. Ik vond dat altijd leuke namiddagen. Tekenen op mensen, dat leek me supercool! Van mijn tiende zeg ik dat ik tattoo-artiest wil worden. Ik heb altijd graag getekend. Daarnaast vind ik het heel mooi hoe tattoos bepaalde lichaamsdelen kunnen accentueren, hoe ze een lichaam nog mooier kunnen maken dan het al is. Je maakt een lichaam tot een kunstwerk, tot een levend schilderij.

Ik vind het heel mooi hoe tattoos bepaalde lichaamsdelen kunnen accentueren, hoe ze een lichaam nog mooier kunnen maken dan het al is. Je maakt een lichaam tot een kunstwerk, tot een levend schilderij.

Hoe word je een tattoo-artiest?

Er bestaat niet echt een opleiding om tattoo-artiest te worden. Eigenlijk ga je gewoon een tattooshop binnen en zeg je: “Ah, ik wil hier graag leerling zijn, kan dat?” De eerste twee maanden moet je vooral veel designs maken. Tattoos tekenen vraagt om een andere techniek dan tekenen op papier. Ik vergelijk het tatoeëren soms met naaien met een naaimachine: als je daarmee een ronding wil naaien, lijkt het ook alsof de naald alle kanten wil opgaan (behalve de juiste 😉 ). Om te tatoeëren heb je een vaste hand en veel controle nodig. Je moet letten op de dikte van de lijn, de diepte van de naald, de snelheid waarmee je tekent… tatoeëren voelt helemaal anders dan tekenen met een potlood. Maar eens je begrijpt hoe het werkt, valt het allemaal wel mee.

Wanneer mag je als tattoo-artiest op mensen beginnen tatoeëren?

Je mag al vrij snel beginnen tatoeëren op nepvelletjes of fruit. Op echte mensen tatoeëren mag je pas na een paar maanden, wanneer je vaardigheden betrouwbaar genoeg zijn.

Om op mensen te tatoeëren heb je wel een hygiënisch certificaat nodig. Dit kan je bijvoorbeeld behalen bij Sintra. Zij organiseren opleidingen van drie dagen waarin ja alles leert over het soort huid waarop je wel of niet mag tatoeëren, wat je moet doen als je per ongeluk met een gebruikte naald in je eigen huid prikt… Je mag bijvoorbeeld nooit over een moedervlek heen tatoeëren. Op rode of geïrriteerde huid tatoeëren is natuurlijk ook not done. En als jouw bloed in contact komt met het bloed van een klant, loop je in het ergste geval kans op bepaalde ziektes. Er zijn dus heel wat zaken die je moet weten en waar je op moet letten als tattoo-artiest.

Hoe heb jij je eigen stijl ontwikkelt?

Mijn mentor heeft daar veel invloed op gehad. Voor ik begon met tatoeëren, tekende ik altijd realisme. Maar realisme is echt wel de moeilijkste stijl die je kan kiezen om te tatoeëren. Dus daar ben ik op dit moment nog niet aan toe.

Ik heb op voorhand onderzoek gedaan naar verschillende tattoo-shops in de buurt. De mentor die ik nu heb, is echt een hele goede tattoo-artiest. Zijn tattoos zijn ook sterk op vlak van kleur, en daar wil ik graag meer over leren. Ik krijg hier veel handige tips over verschillende lijndiktes en de manier waarop dit diepte kan brengen in je tekeningen, over schaduwen…

Ben je van plan om altijd bij Dead Bones Tattoos te blijven?

Nee, niet altijd, ik wil graag bij een aantal verschillende tattoo-artiesten ervaring opdoen. Hoe meer je leert, hoe beter. Dat kan ook door te guesten: door bijvoorbeeld een weekje als gast in een andere tattoo-shop te werken. En daarnaast wil ik op zo veel mogelijk conventies aanwezig zijn! Van hoe meer verschillende invloeden en technieken ik proef, hoe sterker mijn eigen stijl zal worden.

Een conventie? Wat is dat juist?

Op een conventie krijgt iedere tattoo-shop een eigen standje. Je brengt wat spullen van je shop mee en kleedt je standje zelf in. Je legt je portfolio klaar, zodat voorbijwandelende bezoekers kunnen zien wat voor stijl je hebt. Daarna nodig je wat klanten uit en begin je ter plekken te tatoeëren. Meestal is er op conventies ook ruimte voor walk-ins. Dus als je als bezoeker naar een conventie gaat, kan je eerst wat rondkijken, je favoriete standje kiezen en vragen of ze daar nog plaats hebben voor jou. Als dat zo is, kan het zijn dat je een uurtje later met een tattoo naar buiten gaat!

Ben je nooit bang om fouten te maken?

Jawel, maar ik laat dat niet naar mijn hoofd stijgen. Hoe banger ik ben, hoe meer fouten ik maak. Je mag niet denken dat je op mensen aan het tatoeëren bent die jouw tattoo de rest van hun leven met zich mee zullen dragen. Nee, je moet denken dat je gewoon rustig aan het tekenen bent, alsof je op papier bezig bent, en dan volgt de rest vanzelf. Ik heb nog nooit ontevreden klanten gehad, dus tot nu toe mag ik zeker niet klagen. En uiteindelijk kan je de meeste fouten ook wel herstellen of coveren.

Je mag niet denken dat je op mensen aan het tatoeëren bent die jouw tattoo de rest van hun leven met zich mee zullen dragen. Nee, je moet denken dat je gewoon rustig aan het tekenen bent, alsof je op papier bezig bent, en dan volgt de rest vanzelf.

Stel je voor, iemand vraagt je om een ontwerp te plaatsen dat je echt heel lelijk vind. Ga je hier dan toch in mee?

Voorlopig wel. Ik heb ook effectief al tattoos geplaatst waar ik zelf niet zo’n fan van ben. Zeker als beginnende tattoo-artiest is elke tattoo een goede oefening en een nieuwe ervaring. Ook wanneer de stijl van de tattoo je niet zo ligt. Het eerste jaar is best pittig, omdat je vanaf nul een klantenbasis moet oprichten. Eens je een vaste basis hebt, kan je je wat meer permitteren. Als ik zou moeten kiezen tussen verschillende ontwerpen omdat mijn agenda volledig vol zou zitten, dan zou ik natuurlijk wel de mooiste of de meest interessante ontwerpen kiezen. Maar op dit moment is iedere klant welkom.

Hoe ziet je werkdag eruit als tattoo-artiest?

Ik werk van 11 tot 17. Een uur voor de shop opent, begin ik met stofzuigen en opruimen. Daarna begin ik met het opstellen van al het materiaal, zowel voor mezelf (als ik een klant heb) als voor mijn mentor. Als ik geen klant heb, werk ik een hele dag aan nieuwe designs. Soms krijg ik ook opdrachten van mijn mentor. Dat vind ik altijd wel leuk, omdat dat wat variatie brengt in mijn dag en in mijn tekeningen.

Is er altijd genoeg werk te doen?

Dat verschilt van periode tot periode. Rond de kerstperiode is het bijvoorbeeld heel rustig, omdat mensen dan al hun geld aan cadeautjes en lekker eten geven. Deze maand was het ook rustig, omdat de energieprijzen zo gestegen waren. Als mensen binnenkort hun vakantiepremie krijgen, zal het waarschijnlijk weer wat drukker worden.

De eerste jaren als tattoo-artiest zijn niet altijd gemakkelijk. Pas na een jaar of drie begin je naam te maken en willen mensen speciaal voor jou naar de tattoo-shop komen. Dan krijg je meer stabiliteit en zekerheid. Maar op dit moment voel ik het wel als het een rustigere periode is. Daarom wil ik ook aan zo veel mogelijk conventies deelnemen. Zodat steeds meer mensen mij en mijn tattoos beter leren kennen.

De eerste jaren als tattoo-artiest zijn niet altijd gemakkelijk. Pas na een jaar of drie begin je naam te maken en willen mensen speciaal voor jou naar de tattoo-shop komen. Dan krijg je meer stabiliteit en zekerheid.

Hoe doe je dat, een klantenbasis opbouwen?

Sociale media zijn daarvoor een handig kanaal. Ik probeer regelmatig foto’s van mijn ontwerpen op sociale media te plaatsen. Ik heb nog niet zoveel klanten, maar ik krijg wel steeds meer volgers. En na een tijd willen sommige van die volgers ook een tattoo. Dat is hoe het allemaal begint.

Welke stijlen zou jij nog graag leren?

Ik zou heel graag ooit hyperrealistische tattoos kunnen plaatsen. Hyperrealisme is een moeilijke stijl die niet veel tattoo-artiesten echt onder de knie hebben. Maar net dat maakt het een mooi doel voor mij. In tekenen op papier heb ik al een mooie basis, dus ik denk wel dat het me ooit moet lukken dit ook met een tattoo-apparaat te doen. Maar alles op zijn tijd natuurlijk, ik ben nog maar sinds september bezig met tatoeëren.

Ben je benieuwd naar Zina haar tattoos?

Ga dan zeker eens kijken op haar instagrampagina! Daar kan je ook contact met haar opnemen, moest je geïnteresseerd zijn in een tattoo van haar!

Ook Dead Bones Tattoo heeft een eigen Instagram– en Facebookpagina!

Comments are closed