De cultuurhuizen moeten dicht en daarnaast mag iedereen nog maximum één knuffelcontact thuis uitnodigen. Door deze maatregelen viel onze livestream van 30 oktober met Behave in het water. Onze vaste videoploeg, Moments in Motion, bestaat namelijk uit vier man en mag dus niet meer als team naar buiten komen. Gelukkig vonden we snel een oplossing. Rubus of Fences, het soloproject van de zeventwintigjarige singer-songwriter Bram Van Hecke, redde ons uit de nood. Ondanks de gelaten sfeer in heel het land zorgde hij met zijn muziek toch nog voor een leuke avond. Want wat we nu zeker niet gaan doen, is bij de pakken blijven zitten.
Integendeel, dit is in de eerste plaats de reden waarom Klub Kultuur in het leven geroepen werd. Als jullie niet naar de cultuur kunnen komen, brengen wij de cultuur wel naar jullie! We blijven artiesten in de schijnwerpers zetten en geld inzamelen voor onze goede doelen. We zullen manieren blijven vinden om kunst en cultuur tot in jullie woonkamer te krijgen. Vandaag zetten we onze videoploeg Moments in Motion in de bloemetjes. Want dat hebben ze dubbel en dik verdiend! Oh ja, zij zijn ook nog eens het goede doel van deze week. Vind jij het ook zo jammer dat ze door de nieuwe maatregelen hun passie niet meer kunnen uitoefenen? Steek hen hier een hart onder de riem!
Moments in Motion… wiezijnda?
Wie zijn Moments in Motion nu eigenlijk? Welke knappe koppen houden zich achter die camera’s schuil? Moments in Motion bestaat uit vier gemotiveerde jonge gasten met een passie voor beeld. De experimenten die ze als kind al met video’s uitvoerden, komen nu goed van pas. Ieder van hen ontwikkelde zijn eigen specialiteiten, en die vullen elkaar mooi aan.
Thijs Michiels is de drijvende kracht die Moments in Motion samenbracht. Het begon allemaal met twee vrienden, Vincent Ceulemans en Dries Bogaerts. Vincent is een fantastische monteur. Hij zoekt en vindt altijd wel een verhaal achter een reeks beelden. Dries is de Handige Harry van het team. “We hebben een bepaalde houder voor iets nodig, maar dat zou 500 euro kosten? Geen probleem, dan maken we er toch gewoon zelf één!”
Jenthe Veulemans kwam iets later bij het team. Hij werkt samen met Thijs voor Woestijnvis. De stap naar Moments in Motion was niet zo groot, toen Thijs ontdekte dat Jenthe dezelfde interesses had als hij. Al snel bleek dat Jenthe erg goed is met visual effects en lay-out. Wanneer een film wat specialer moet zijn, passeert hij zeker eerst langs hem. Een extra voordeel is dat Jenthe net zoals Thijs wat ouder is dan Vincent en Dries, die allebei nog studeren. Hij zou dus samen met Thijs kunnen werken aan een plan om eventueel professioneler te werk te kunnen gaan.
Moments in Motion… wat doen ze?
Wat begon met kleine vakantiefilmpjes en aftermovies groeide al snel uit tot een grootschaliger project rond bedrijfsfilmpjes en cultuurevenementen. Moments in Motion kreeg steeds meer bekendheid. Natuurlijk liep er hier en daar ook wel eens iets mis.
Zo moest het team bij een van hun eerste voorstellingen nog eten terwijl het publiek al binnenkwam. “We stonden nog net niet met een spaghetti-mond op het podium”, lacht Thijs. “Of die keer dat we in de toren de beiaard gingen filmen”, vult Jenthe hem aan, “we waren beneden nog iets vergeten, maar er was niemand die het zag zitten om dat nog te gaan halen. We zaten op zestig meter hoogte en er was uiteraard geen lift.” “Of toen in de speeltuin”, begint Thijs een volgend verhaal, “We moesten toen een kabel aanleggen van een stopcontact in de speeltuin tot op het eilandje midden in het stadspark van Lier. Tijdens de soundcheck viel opeens alles uit, waardoor we er zeker van waren dat we een kortsluiting hadden veroorzaakt. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Het was gewoon een kindje in de speeltuin die onze kabel uitgetrokken had.”
De ene anekdote volgt de andere op. Moments in Motion heeft duidelijk al heel wat avonturen beleefd. “Maar dat maakt het nu net zo leuk, je weet nooit wat je te wachten staat. We zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en projecten”, besluit Thijs met een brede glimlach.
Grootse plannen: tussen droom en werkelijkheid
Als je niet weet wat volgende week zal brengen, hoe maak je dan plannen op lange termijn?
Voorlopig valt het filmen en editen allemaal nog wel te combineren met een vaste job en studiewerk. Evenementen vinden meestal ’s avonds of in het weekend plaats, op momenten dat je meestal niet moet werken. Toch zou het natuurlijk mooi zijn als het filmen ook geld zou opleveren. Voorzichtige plannen om een eigen zaak op te richten lagen al op tafel klaar.
Helaas besloot corona daar anders over. Als je niet weet wat volgende week zal brengen, hoe maak je dan plannen op langere termijn? Om te filmen moet je op verplaatsing geraken. Je moet met een groep mensen kunnen samenkomen. Dat mag nu allemaal even niet meer. Het is niet gemakkelijk, maar toch houden de jongens de moed erin. Moments in Motion wil in de eerste plaats momenten vastleggen zodat ze achteraf nog eens opnieuw kunnen worden beleefd. Vandaar ook hun naam. En daar is nu meer dan ooit behoefte aan.
Moments in Motion en Klub Kultuur
Sinds de lockdown houdt Moments in Motion zich meer bezig met het live-aspect van het filmen. Zo deden ze mee aan project De Moeve Radio van De Moeve vzw (het jeugdhuis van Lier). “De dj’s konden nergens nog spelen, dus hebben we ze in een zaal “gestoken” en hun muziek live gestreamd”, vertelt Thijs. Een tweede project, het vervolg op De Moeve Radio, heette Golf. Omdat de lockdown op dat moment iets minder streng was, kon Moments in Motion op locatie gaan filmen. Ze zijn in de toren van de Sint-Gummaruskerk de beiaard gaan streamen. In een klein kappelletje hebben ze een band gefilmd. Ze zijn met heel veel verschillende situaties, personen en locaties in contact gekomen. Golf was voor hen een heel leerrijk project.
Op een gegeven moment had golf een stream gepland in de stadsfeestzaal op de Meir. De locatie was nogal last minute geregeld, maar uiteindelijk was alles wel in orde gekomen. Of toch bijna alles. De apparatuur was ter plaatse geraakt, de camera’s en micro’s stonden klaar… maar er was nog geen artiest! Wie zou Golf daar kunnen laten spelen? Het jeugdhuis dacht toen aan Karen en Edith, met wie Moments in Motion in het verleden ook al eens had samengewerkt.
Zij zagen het optreden gelukkig zitten. Meer zelfs, ze bleken de livestreams heel tof te vinden. Van daaruit zijn ze op het idee van Klub Kultuur gekomen. Als die dag beter was voorbereid en er was al een artiest geweest, dan had Klub Kultuur misschien nooit bestaan. Of misschien had Klub Kultuur wel bestaan, maar dan zonder videoploeg en livestreams. “Dat zou zonde zijn geweest, want we vinden Klub Kultuur een erg mooi project”, vindt Thijs. Jenthe valt hem hierin bij: “Inderdaad, we willen jullie nog maar eens bedanken voor de kansen die jullie ons geven, we leren hier zoveel uit bij!”
Meer weten?
Neem zeker een kijkje op de website en facebookpagina van Moments in Motion!