Boekenmarathon en boekenfeest 2020

Boekenbeurs 2020

In onze familie is het traditie om ieder jaar naar de boekbeurs te gaan. Ik was dan ook best teleurgesteld dat we dit jaar een keer zouden moeten overslaan. Ik kan er zo van genieten door zalen vol boeken te dwalen, te stoppen wanneer een specifiek exemplaar mijn aandacht trekt, het nog nieuwe papier door mijn handen te laten glijden, er zelfs stiekem aan te ruiken… (Niet bepaald coronaproef inderdaad, dat geef ik toe) Ik vind het ook altijd grappig hoe je de boekenliefhebbers zo gemakkelijk uit de massa “toeristen” plukt. Blos op de wangen, ogen wijd opengesperd, nog net niet van stand tot stand huppelend. En ieder jaar weer zijn er talrijke signeersessies en interviews.

Maar niet getreurd, dankzij Tom De Cock zullen we dat laatste dit jaar dan toch niet moeten missen! Misschien ken je hem al wel van zijn podcasts Gebladerte en Jong Gebladerte, waarin hij een kijkje neemt in de boekenkast van bekende Vlamingen (meer daarover lees je hier). Van 1 tot 11 november presenteert hij nu de Boekenmarathon. Dit is een initiatief van VRT en boek.be dat dient als alternatief voor de boekenbeurs die normaal gezien rond deze tijd van het jaar in Antwerp Expo zou hebben plaatsgevonden.

De boekenmarathon

Elf dagen lang ontvangt Tom De Cock acht uur per dag ieder kwartier een schrijver met een recent uitgegeven boek. Dit betekent dat in totaal zo’n 300 auteurs de revue zullen passeren! Tom neemt zijn taak erg serieus: ondanks dat ieder gesprek maximum een kwartiertje duurt, gaan ze toch telkens weer de diepte in. Het lijkt wel alsof hij nooit iets anders heeft gedaan dan schrijvers spreken in de lege zalen van de Antwerp Expo. “Ik ben de enige bezoeker van de boekenbeurs 2020, schrijf dat later gerust op mijn graf”, knipoogt hij warm. Hij kan er gelukkig nog mee lachen.

Zowat alle genres komen aan bod: van roman tot kookboek en van poëzie tot wetenschap. Zowel jonge debutanten als geoefende schrijvers komen hun zegje doen, voor zowel jonge als oude luisteraars. Dit alles gebeurt volledig coronaproef. Daarnaast worden er iedere dag een aantal vliegende reporters op uit gestuurd in Vlaanderen. Zij  nemen je mee naar tentoonstellingen (bijvoorbeeld die van Bart Moeyaert en Peter Van den Ende) en keukens (bijvoorbeeld die van Loïc Van Impe). Aan leesinspiratie zeker geen tekort!

Boekenfeest door Radio 1

Aansluitend op de Boekenmarathon zet ook Radio 1 een gelegenheidsstudio op in de zalen van Antwerp Expo. De hele herfstvakantie lang ontvangt Ruth Joos dagelijks van negen tot twaalf een hele hoop boekenliefhebbers. Dit kunnen auteurs zijn, maar bijvoorbeeld ook lezers, boekenverkopers, uitgevers en illustratoren. Ieder van hen neemt een boek mee naar de studio, dat op een anderhalve meter lange plank komt te staan. En er is meer goed nieuws: deze plank kun je winnen! Alle info over de wedstrijd vind je hier, maar kort samengevat komt het erop neer dat je het boekenfeest op een originele manier probeert te vieren, en een foto hiervan op sociale media plaatst.

Meer weten?

Het volledige programma van zowel de Boekenmarathon als het Boekenfeest kun je bekijken via VRT Nu: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/

Of volg het Boekenfeest live mee via radio 1, deze week nog iedere dag van 9 tot 12 !

Volg de boekenbeurs ook via sociale media om op de hoogte te blijven van hun evenementen:

https://www.facebook.com/boekenbeurs

https://www.instagram.com/boekenbeursantwerpen/

Leave a Reply