Team Techniek: Pieter Snyers en Tom Vermeyen

Bij een project als Klub Kultuur komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. We maakten op deze blog al kennis met Maureen Wattenberg, die zich over de beeldende vorming van ons platform ontfermt. We spraken al met team Margot De Vocht en Sam De Boel, die zich bezighouden met de goede doelen. Vorige week luisterden we naar onze vaste videoploeg Moments in Motion. Maar er is meer. Vandaag hebben we het over team techniek, dankzij wie de livestreams iedere week helemaal op punt staan!

Team Techniek bestaat uit Pieter Snyers en Tom Vermeyen. Pieter Snyers heeft als IT-consultant en zelfstandig geluidstechnieker al een hele achtergrond in multimedia. De stap naar Team Techniek was daarom snel gezet. Daarnaast is hij ook nog eens onze ambassadeur voor muziek. Hij contacteert de artiesten die je wekelijks in de livestream hoort en ziet. “Voor sommige artiesten is het de eerste keer dat ze voor een camera spelen”, deelt hij zijn ervaringen met ons, “Dat is best spannend. Maar iedereen reageert over het algemeen heel enthousiast!”

Tom Vermeyen is doctoraatsstudent chemie aan de Universiteit Antwerpen. Hij haalde zijn ervaring uit het helpen opbouwen van jazz-festivals als Jazz Middelheim en Gent Jazz. Hij heeft misschien wat minder expertise-kennis wat betreft multimedia, maar leert snel bij. Moest er ergens eens iets mislopen, dan staat hij zeker klaar! Daarnaast helpt Tom ook Roy met het uitwerken van de sponsering en het offline aanbod dat binnenkort staat te verschijnen.

Omwille van de nieuwe coronamaatregelen konden de livestreams op locatie niet langer doorgaan. Gelukkig had team techniek al snel een alternatief klaar: livestreams vanuit de huiskamer! In dit interview lees je wat team techniek vandaag bezighoudt en wat er zich in hun hoofd afspeelt.


Wat is de impact van de coronacrisis op jullie dagelijks leven?

Tom: Op de universiteit hou ik mij voornamelijk bezig met de theoretische kant van chemie. Zo nu en dan moet ik eens op de campus zijn, maar het meeste werk doe ik van thuis uit. Ik heb vrij flexibele uren, waardoor het niet zo heel moeilijk is om mijn studie met het werk dat ik voor Klub Kultuur doe te combineren. Al bij al valt het dus allemaal best mee voor mij. De impact van de coronacrisis op mijn sociaal leven is wel vrij groot. Heel wat muziekprojecten liggen stil en bijna alle muzieklessen die ik volgde zijn gestopt. Maar ik vermoed dat ik niet mag klagen, dat de impact op Pieters leven bijvoorbeeld veel groter is?

Pieter: De impact van de coronamaatregelen op mijn leven zijn inderdaad best groot, zowel op professioneel als op sociaal vlak. Als consultant moet je vaak bij klanten (bedrijven) op bezoek, en dat gaat nu natuurlijk niet meer. Ik werk de hele dag van thuis uit, maar dat is niet echt ideaal voor mij. Ik hou van menselijk contact en het voelt dan ook als een groot gemis mijn collega’s niet meer te kunnen zien. Daarnaast ben ik normaal gezien vijf, zes avonden per week niet thuis. Nu zijn zelfs mijn weekends helemaal leeg. Dit is voor mij een grote aanpassing waar ik het mentaal best moeilijk mee heb. Ik probeer nog wel vaak te gaan wandelen met vrienden op voldoende afstand, of videomeetings te organiseren… maar dat geeft toch niet dezelfde voldoening.

Tom: Als ik geen vriendin zou hebben gehad, was het voor mij waarschijnlijk ook helemaal anders geweest. Mijn vader werkt op de intensieve zorgen, waardoor ik hem tijdens de eerste lockdown lange tijd niet heb mogen zien. Het gezin van mijn vriendin Margot heeft mij toen met open armen ontvangen. Op die manier ben ik in hun bubbel terecht gekomen. Zonder haar zou ik waarschijnlijk heel de tijd alleen op mijn appartement hebben gezeten. Dan zou ik alleen hebben gewerkt, gegeten en geslapen, allemaal in dezelfde ruimte. Dat lijkt me best zwaar.

Hoe belangrijk is cultuur volgens jullie?

Pieter (nog voordat de vraag volledig is gesteld): Ontzéttend belangrijk! Mijn vrije tijd draait volledig om cultuur. Wanneer ik reis, laat ik geen kans voorbijgaan om wel eens wat cultuur op te snuiven. Dat cultuur belangrijk is, blijkt ook uit het succes van Klub Kultuur. Klub Kultuur is intussen veel groter geworden dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik had verwacht dat er één, misschien twee keer per week eens iets zou verschijnen. Er verschijnt veel meer dan dat, en dat is goed! Anderzijds had ik wel gehoopt dat de artiesten zelf wat meer engagement en publiek zouden meebrengen. Dat weerspiegelt zich in de resultaten van de streams en hoeveel (hoe weinig) deze opbrengen. Dat is best jammer.

Tom: Ik heb soms inderdaad een beetje het gevoel dat we gewoon verdwijnen in de massa’s content van Facebook. Dat is jammer, want ik vind Klub Kultuur een heel mooi project. Net nu heeft iedereen veel nood aan kunst en cultuur.
Voor mij is cultuur vooral belangrijk op persoonlijk vlak. Het helpt me om bepaalde zaken te verwerken. Muziek is een constante in mijn leven waarop ik altijd kan terugvallen. Een soort copingsmechanisme, zeg maar. Wanneer ik met iets in de knoop lig, kan ik altijd mijn gitaar vastpakken en daarin verdwijnen. Het is een gewoonte geworden. 

Iedereen roept om een nieuw normaal, maar gaat dat nieuwe normaal er ook komen?

Pieter: Dat is een goede vraag… Ik denk dat we uiteindelijk naar een soort mix van online en real life events zullen gaan. Live optredens blijven een traditie die iedereen kent. Ik geloof niet dat de crisis zo zwaar gaat zijn dat we de komende tien jaar niet meer samen zullen mogen komen om cultuur te beleven. Maar ik geloof wel dat er een hele hoop nieuwe kansen zullen ontstaan om cultuur op een andere manier te gaan beleven. Die kansen zijn er nu eigenlijk al, kijk maar naar Klub Kultuur. Livestreams zullen in de toekomst nog meer vertegenwoordigd worden. Ook het herbekijken van voorstellingen en exposities gaat meer tot leven worden gewekt.

Tom: Ik denk dat Klub Kultuur veel flexibeler is dan we op dit moment erkennen. Cultuur past zich automatisch aan de maatschappij aan waarin het zich bevindt. Het gaat misschien anders zijn na corona, met een andere focus en andere kanalen, maar cultuur gaat niet verdwijnen. Zelfs in oorlogsgebieden verdwijnt cultuur nooit helemaal. Mensen zijn nog steeds op zoek naar een persoonlijke beleving van iets dat op een persoonlijke manier gebracht wordt. Je kijkt ook op een andere manier naar een livestream dan dat je naar een film zou kijken. Het blijft een momentopname, iets op mensenmaat.  Het is laagdrempeliger, misschien zelfs voor een ander doelpubliek. Je hoeft geen weken op voorhand een volledige avond cultuur vast te leggen of geen half uur te rijden om ter plekke te geraken. Je kunt onmiddellijk iets aanzetten, het een tijdje bekijken en dan beslissen of je verder kijkt of niet.

Denken jullie dat mensen bereid zouden zijn om geld te betalen voor een livestream?

Pieter: Via een livestream kun je meer mensen bereiken. Daarnaast heb je minder kosten dan bij een real life concert. Dit zorgt ervoor dat je de tickets goedkoper kunt maken, wat op zijn beurt mogelijkheden biedt voor nieuwe formules. Je kunt bijvoorbeeld iemand een abonnement geven om een half jaar lang iedere vrijdagavond een livestream te bekijken. De toeschouwer moet minder betalen, de artiest en de organisatie hebben minder kosten, het vraagt minder tijd om dit te organiseren…

Tom: Op deze manier kun je je laten verrassen en nieuwe dingen ontdekken. Via Klub Kultuur heb ik al optredens gezien waarvan ik weet dat ik er uit mezelf waarschijnlijk geen ticket voor zou hebben gekocht. Toch heb ik van deze optredens erg genoten. Vergelijk het met de daily mixes van Spotify. Je betaalt tien euro per maand, wat minder is dan de prijs voor één enkele cd, en je krijgt er zoveel nieuwe muziek voor terug!

Pieter: Bovendien kun je dingen ook nog eens herbekijken. Dat is waardevol voor het publiek, maar ook voor de artiest. Een artiest krijgt rechtstreeks van het publiek feedback via de opmerkingen. Ook dat is nieuw, ook dat creëert nieuwe mogelijkheden. Het is misschien wat onwennig en er is inderdaad minder rechtstreekse interactie… maar dit kan ook een deel van de zenuwen wegnemen. Een livestream biedt zeker ook voordelen! Dit is onder andere wat team techniek wil laten zien.

Ik geloof niet dat de crisis zo zwaar gaat zijn dat we de komende tien jaar niet meer samen zullen mogen komen om cultuur te beleven. Maar ik geloof wel dat er een hele hoop nieuwe kansen zullen ontstaan om cultuur op een andere manier te gaan beleven. Die kansen zijn er nu eigenlijk al,
kijk maar naar Klub Kultuur.

Leave a Reply