Team Goede Doelen

Deze week steunde Klub Kultuur Bohemian Productions als goed doel. Volgende week is het de beurt aan Zingerding. Heel leuk allemaal, maar door alle positieve aandacht hiervoor zou je bijna vergeten welke inspanning hier achter de schermen aan voorafgaat.

Er zijn een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan, voordat je als goed doel in aanmerking komt. Je mag bijvoorbeeld niet permanent gesubsidieerd zijn, tenzij je kan aantonen dat dit bedrag echt niet voldoende is. Daarnaast verwachten we ook dat de uiteindelijke gift actief geïnvesteerd wordt in een project, in het aankopen van materiaal, in het aannemen van een professionele coach … Tot slot is het praktisch als de organisatie een beetje in de buurt ligt. Zelfs als dat allemaal in orde is, stellen de contracten zichzelf nog steeds niet op. Eventuele vragen moeten beantwoord worden, promomateriaal moet worden verzameld… Kortom, er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.

Gelukkig zitten er in het team van Klub Kultuur twee helden die dit hele proces in goede banen leiden. Sam Deboel en Margot De Vocht hebben zich hier de afgelopen weken mee beziggehouden. Sam studeert geneeskunde, Margot biomedische wetenschappen. Daarnaast hebben ze allebei ook op vlak van cultuur een heel actief leven. Het beetje tijd dat ze overhebben investeren ze in Klub Kultuur. Tijd om hen even in de schijnwerpers te plaatsen!


Margot De Vocht

Het was echt pakkend om weer met echte mensen op pad te gaan, ook al was het dan in bubbels. Zo leuk om eindelijk nog eens een artiest echt nog eens voor je neus te zien staan!

Margot zingt en danst al van kinds af aan. Ze begon in de derde kleuterklas met Klassiek Ballet en heeft dit dertien jaar lang volgehouden, tot na het zesde middelbaar. Nu speelt ze gitaar en zingt ze samen met Karen, Edith en Roy in een koor. Daarnaast bezoekt ze graag theatervoorstellingen en concerten. Margot heeft een ruime blik en laat zich graag verassen: Ze proeft graag van nieuwe dingen. Zo ging ze een tijdje geleden voor het eerst naar improvisatietheater kijken, wat heel goed bleek mee te vallen.

Haar vriend Tom speelt en luistert enorm graag Jazz, waardoor ze dat genre nu ook steeds meer leert te appreciëren. Hij vroeg haar onlangs nog mee naar Jazz Middelheim, wat ook het eerste evenement was waar Margot na de coronacrisis naartoe kon gaan. “Het was echt pakkend om weer met echte mensen op pad te gaan, ook al was het dan in bubbels”, vertelt ze enthousiast. “Zo leuk om nog eens een artiest echt voor je neus te zien staan!”

Cultuur is voor Margot een belangrijke uitlaatklep, een goede manier om te ontspannen. Daarom dat ze er ook zo graag zoveel tijd aan besteedt. Toen Edith haar vroeg of ze niet wilde helpen met Klub Kultuur, hoefde ze niet lang na te denken. Margot is iemand die graag dingen organiseert. Veel ervaring had ze hier nog niet in, maar net dat maakte het project zo interessant. Klub Kultuur voelt voor haar als een leuke uitdaging. Wat dat betreft, is goede doelen contacteren ook wel een dankbare taak. De meeste organisaties reageren enthousiast. Het leuke is dat je echt naar iets toewerkt, dat je snel resultaten ziet. Je weet dat je mensen een plezier doet, dat je hen aan het helpen bent.


Sam Deboel

De musicalwereld is niet altijd even gemakkelijk of even eerlijk, maar dat is het leven zelf natuurlijk ook niet. Musical helpt me om met de wereld om te gaan. Het is een vorm van therapie.

Sam reageert al even enthousiast. In het derde leerjaar begon hij een opleiding Woord aan de Stedelijke Academie Muziek, Woord en Dans van Lier, om te werken aan zijn uitspraak. Toen hij na een jaar moest kiezen tussen woord en muziek, ging hij toch voor het laatste. Sindsdien is hij continu bezig met cultuur, en dan vooral met musical. Op dit moment focust hij eventjes op zang, omdat dat onderdeel nu de meeste mogelijkheden biedt. Maar vraag hem niet om te kiezen tussen zijn zing-, dans- of acteerwerk, want dat is echt een onmogelijke vraag! De drie musicaldisciplines vullen elkaar aan. Het ene kan niet zonder het ander. Het is de combinatie die het spektakel maakt.

Natuurlijk is dit niet altijd even gemakkelijk te combineren met een opleiding geneeskunde. Sam steekt drie tot twaalf uur per week in zijn musical-carrière. Zeker de weken vlak voor de voorstelling zijn intensief. Toch blijft hij hier rustig onder: “Musical is een uitlaatklep, een vorm van therapie voor mij. Soms volgen generale repetities, voorstellingen, examens en stages zich aan een razendsnel tempo op. Die stress kan ik aan. Het is pas wanneer musical wegvalt, dat ik crash. Ik wordt daar lichamelijk ziek van, ik val dan in een soort zwart gat.”

Als Sam zou moeten kiezen tussen een jaar zonder musical en zonder herexamens of een jaar met musical en enkele herexamens, dan is de keuze snel gemaakt. School is belangrijk, maar via cultuur leer je dingen die je op de universiteit nooit zult leren. Acteren leert je emoties los te laten en te vertrouwen op jezelf. Het geeft je heel wat wereldkennis mee.

De musicalwereld is niet altijd even eerlijk of even gemakkelijk, maar dat is het leven zelf ook niet altijd. Soms heb ik het gevoel dat een auditie heel slecht ging, maar krijg ik positieve reacties. Dat geeft dan echt een boost. Het omgekeerde gebeurt soms ook: dan nemen ze iemand aan die in mijn ogen minder goed is, enkel omdat hij bijvoorbeeld een opleiding kunsthumaniora heeft gehad en ik niet.”

Door Corona ligt de musical nu een beetje stil. Daardoor kwam er heel wat tijd vrij, die Sam nu aan Klub Kultuur besteedt. Sam is iemand die graag met vanalles en nog wat bezig is. Als hij ergens achter staat, zal hij hier volledig voor gaan en voor blijven gaan. In het begin vond hij het wel spannend: “Ik moest ineens vergaderingen organiseren en presentaties geven, vragen beantwoorden en ervoor zorgen dat op administratief vlak alles in orde is.” Gelukkig bleek dit allemaal erg mee te vallen. De projecten die in aanmerking komen als goed doel hebben niet veel te verliezen en reageren dus meestal enthousiast: “Ik ben tot nu toe enkel supervriendelijke mensen tegengekomen. Klub Kultuur krijgt langs alle kanten heel veel lof. Daar zijn we natuurlijk enorm dankbaar voor.”

Leave a Reply