Zingdering: een relatief nieuw verhaal van samen zingen

Een interview met Liesbeth Faelens:

Komende week zal Klub Kultuur geld inzamelen voor Zingdering. Zingerding is een vereniging die door Liesbeth Faelens, Alexandra Franck en Lieve Lecluyse in het leven werd geroepen. Liesbeth Faelens vertelt jullie met veel liefde en warmte waar Zingdering voor staat:

Zingdering is een gezelschap dat muziektheater brengt voor jong en oud. Zingdering bestaat uit 3 onderdelen: Theater voor kinderen, theater voor volwassenen en het vocaal ensemble Zingdering-Zingers. Met dit laatste bedoel ik ons steengoed ensemble van verschillende liefhebbers met een nogal “uit de hand gelopen” hobby, om het zo te zeggen. Ze fleuren verschillende misvieringen en feestjes op, maar organiseren ieder jaar ook een eigen voorstelling. Moest je nog een fijn feestje op de planning hebben staan (als het weer mag na Corona), aarzel dan zeker niet om onze zingers te contacteren!

Zingdering maakt ook professionele producties. Zo hebben we twee jaar geleden Songs for a New World gespeeld, een voorstelling die dankzij Bohemian Productions vorig jaar nog eens hernomen werd. Naast deze voorstellingen voor volwassenen heeft Zingdering ook een aantal kindervoorstellingen. Onze eerste kindervoorstelling heette Katalina, een poppenopera. Dit was een opera-initiatie bedoeld voor kinderen van het eerste tot en met het vierde leerjaar. Het publiek reageerde enthousiast en kwam met de vraag of we niet iets gelijkaardigs konden maken voor kinderen van twee en een half jaar. Voor deze leeftijdscategorie is het aanbod namelijk redelijk beperkt.

Vanuit deze vraag is Paul-Ines Popperette gegroeid. Deze voorstelling werd achteraf nog uitgebreid, zodat ze ook toegankelijk zou zijn voor kinderen van de tweede en derde kleuterklas. Ook Figaro’s Water0’Pret, een derde kindervoorstelling, brachten we net als de twee vorige voorstellingen aan de hand van poppen die we volledig zelf hadden gemaakt. We hebben nog ongelofelijk veel plannen. We hopen dus dat corona niet te lang meer van zich laat horen zodat we echt weer aan de slag kunnen gaan!”


De Zingers aan het woord:

Zingdering is een relatief nieuw verhaal van samen zingen en samen kwaliteit maken. In onderstaand filmpje merk je duidelijk hoe belangrijk dit “samen” voor de zangers van Zingdering is. Zingdering-Zingers is een ensemble waarin iedereen zijn plekje krijgt om te schitteren. De zangers krijgen de kans hun “zin in zingen” te delen op een podium. Al zingend leren ze op zichzelf en op elkaar te vertrouwen. Zingdering maakt zijn voorstellingen bovendien volledig zelf: “Niets leuker dan een eigen show in elkaar steken. Het is veel leuker om een voorstelling te zien groeien tijdens de repetities, dan te vertrekken van een volledig vast scenario.” Vol enthousiasme vertellen de Zingers in onderstaand filmpje wat Zingdering hen heeft geleerd en waarom cultuur zo belangrijk is voor onze maatschappij:

“Cultuur zorgt voor de mentale gezondheid van zowel de artiest als de toeschouwer. Het maakt ons creatieve brein wakker en is een uitlaatklep voor onze emoties. Omdat het net dan is wat iedereen meer dan nodig heeft in deze tijd, lijkt het me evident dat cultuur alle mogelijke steun moet krijgen.”

“De cultuursector op zich moet niet veranderen. Het is de manier waarop naar deze sector wordt gekeken die voor problemen zorgt. Het idee dat het “maar” cultuur, dat dat niet zo belangrijk is, moet verdwijnen. Cultuur is net enorm belangrijk!”

“Het professionele theater krijgt meer mogelijkheden en meer steun dan het amateurtheater. Dat is jammer, want ook in amateuristische kringen schuilt enorm veel talent en passie. Ik hoop echt dat ook zij meer gehoor krijgen en dat de cultuursector in de toekomst terug mag openbloeien met fantastische voorstellingen.”

Leave a Reply