Museumtip: M HKA – Archiefpresentatie Mail Art & In Vitro

Mijn vingers trillen wanneer ik het net geleverde pakketje uit het papier bevrijd. “Ik heb iets nodig dat een beetje nut in mijn dagen steekt”, zuchtte ik enkele dagen geleden online tegen een vriendin, “iets wat doelloosheid van loosheid bevrijdt en de sleur als ongedierte bestrijdt.” “Weer veel gelezen vandaag?”, antwoordde ze met een digitale knipoog.

In de envelop vind ik twee postkaartjes en een vuilniszak. Op het eerste kaartje staat een opdracht. Ik moet iets maken met “bijgeleverd materiaal”, en een foto van het resultaat opsturen naar het adres dat ik op de tweede postkaart vind. Ik glimlach. Dit is exact wat ik nu nodig heb. Kunst in de brievenbus.

Kunst laat je stilstaan bij dingen waar je normaal geen aandacht aan besteedt. Het haalt je uit de dagelijkse piloot en plaatst je in een alternatieve werkelijkheid. Wat ik ook maak met het bijgeleverd materiaal, ik zal het in ieder geval kunst kunnen noemen. Zolang ik de vuilniszak maar niet als vuilniszak gebruik.

Ik zie het groots. Wat als we van de gelegenheid gebruik maken om met z’n allen samen iets nieuws te creëren? We zouden uit onze imperfecties perfecties kunnen destilleren. We zouden kunnen leren samenleven met onszelf. Door kunst te maken en te beleven zouden we de gebeurtenissen van de afgelopen weken een plaats kunnen geven.


Mail Art

Zo begon ik enkele maanden geleden een column over een kunstproject dat een vriend op poten had gezet. Kunst via de brievenbus. Geniaal. Want wie krijgt er nu niet graag post? Zeker tijdens de coronacrisis, wanneer bezoek niet altijd vanzelfsprekend is, moeten we andere manieren van communiceren zoeken. Het MHKA speelt hier handig op in met een tentoonstelling over Mail Art, een vorm van beeldende (fluxus)kunst uit de jaren 1960 waarbij communicatie per post het medium was. Niet de kunstwerken waren het punt, maar de manier waarop ze circuleerden. Ieder product is namelijk slechts het resultaat van een proces.

Vanuit de verschillende aanwezige mail art-archieven reconstrueert het M HKA enkele historische mail art-verzendingen. De presentatie toont brieven, postkaarten, affiches en collages van Walter Beckers, Guy Bleus, André Cadere, Luc Deleu, Filip Francis, Jef Lambrecht, Carla Meertens, Christine Steel, Endre Tot, Johan Van Geluwe, Han Van Meeuwen en Jan Verhaeghe.

In Vitro

Hierbij aansluitend lanceerde MHKA vervolgens In Vitro, een project waarbij zeventien kunstenaars werden uitgenodigd om een kunstwerk te maken op een A2-papier. Ieder werk werd in een oplage van honderd geproduceerd en verzonden naar een nationale mailinglijst. De originele kunstwerken kun je gaan bekijken in het museum zelf.

De zeventien kunstenaars die hier aan meededen zijn: Nel Aerts, Babi Badalov, Guy Bleus, Kasper Bosmans, Marlies De Clerck, Arpaïs Du Bois, Maika Garnica, Carlos Ginzburg, Paul Hendrikse, Nikita Kadan, Basim Magdy, Bart Prinsen, Laure Prouvost, Kelly Schacht, Charline Tyberghein, BEN Vautier, Eleanor Wright



Praktische info:

M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen

Openingsuren
DI–WO en VR–ZO 11:00–18:00
DO 11:00–21:00

Tentoonstelling loopt van 05.09.2020 tot 10.01.2021.
Ticketjes kosten 12 euro. Korting voor jongeren -27 en 60+’ers. Kinderen onder 13 jaar gratis.

Alle info over de tentoonstelling zelf op:
https://www.muhka.be/programme/detail/1433-archive-presentation-mail-art-in-vitro

Leave a Reply