Theater Antigone: Theater moet schuren en wringen.

Theater moet schuren en wringen. Maar om te kunnen schuren moet het op de juiste, spannende manier toegankelijk en leesbaar zijn. Dat is iets anders dan laagdrempelig.

Deze avond is het zo ver: voor het eerst sinds lange tijd ga ik weer eens naar het theater. Ik kan daar echt naar uitkijken, naar zo’n voorstelling. Welk verhaal zullen ze brengen? Hoe pakt de regisseur het deze keer aan? Welke acteurs zullen er op de planken verschijnen? Op voorhand zoek ik meestal niet al te veel informatie op, omdat ik me zo veel mogelijk wil laten verrassen. Het liefst van al sleur ik ook een aantal vrienden met me mee. Op die manier heb ik meer ogen om mee te kijken. Het grappige is dat iedereen altijd op iets anders let, wat uren gespreksstof garandeert! “Die ene acteur, die was toch wel knap, niet?” “Ja, en die tekst, die was echt heel sterk geschreven!” “Wist jij dat er live muziek bij de voorstelling zou zijn?”

Ik wilde voor Klub Kultuur een lijstje maken met theatertips, en hier één artikel rond maken voor deze blog. Dat is uiteindelijk grandioos mislukt. Iedere voorstelling die ik tegenkwam leek me interessant, het lijstje werd al snel veel en veel te lang. En als er iets is waar ik niet goed in ben, dan is het wel kiezen. Wat één blogpost zou worden, zijn er intussen een stuk of vier. Vandaag starten we met Theater Antigone. Moest er niets tussen zitten wat je aanspreekt, niet getreurd: de komende weken volgt meer!


Theater Antigone

Theater Antignoe bestaat al sinds 1956. Het groeide van vzw uit tot een professioneel, reizend gezelschap. Sinds 2001 spelen ze in de Overleisetraat 47 in Kortrijk, op twintig minuutjes wandelen van het station. Het gezelschap focust op een breed publiek. Of je nu wekelijks naar het theater gaat of nooit, of je nu twintig bent of tachtig, hoogopgeleid of analfabeet, je vindt er altijd wel een voorstelling die je ligt. Hieronder vind je enkele aanraders:

De Woordenaar

https://www.antigone.be/nl/de-woordenaar

Bruno Vanden Broecke, bekend uit series als Het Eiland, Wat als? en Safety First, brengt ook theater. Dit keer wordt hij op het podium omringd door drie muzikanten die duidelijk weten waar ze mee bezig zijn. De woordenaar is een “muziektheaterfeest” over het leven. Een soort levenshandleiding, zeg maar. Iedere voorstelling is bovendien een beetje anders, want er wordt volop geïmproviseerd. Woorden en klanken rollen over de planken en vormen zinnen, verhalen en gedichten. Is dit nu spoken word, een grote jamsessie of toch theater? Kom daar maar eens uit!

Banzaï

https://www.antigone.be/nl/banzai

 Banzaï is Chinees voor “ik wens u tienduizend levens toe”. Drie jongeren uit een jeugdinstelling trekken samen met een begeleider op bootcamp. Deze voorstelling geeft hen een stem. Wat drijft hen? Wat jaagt hen angst aan? Waar dromen ze van? Waar loopt het soms mis?  De tekst is gebaseerd op een hoop gesprekken en interviews met opvoeders, leraren en jongeren van verschillende afkomst. Een voorstelling die je meezuigt in de leefwereld van deze jongeren. Om te schaterlachen, te glimlachen, te rillen en stilletjes te wenen.

De Barbaren

https://www.antigone.be/nl/de-barbaren

Een performance tussen humor en tragedie. Vier geblesseerde voetballers vormen samen een team. Tijdens de wedstrijd is het ieder voor zich, want het gevaar loert overal. De spelers vechten tegen vooroordelen, racisme, homofobie en globale corruptie. Slaagt voetbal erin hen uiteindelijk toch met elkaar te verenigen? Zullen ze vrede kunnen sluiten met zichzelf?

Leave a Reply