Vier Pittig Plezante Podcasts: Taal en Literatuur.

Podcasts zijn er in alle vormen en maten. Je kunt ze overal luisteren: onderweg, tijdens het opruimen, of gewoon vanuit je luie zetel thuis. Kortom, ze vormen aangenaam gezelschap in tijden van Corona. We kozen er enkele leuke voor jullie uit. Cultuurgerichte podcasts, uiteraard. Deze week: Taal en literatuur!

1. De Taalstaat

Online: https://www.nporadio1.nl/de-taalstaat
Spotify: https://open.spotify.com/show/2yn1bhimQaYHXzOu20gLLP?si=r2eQnSJlRnasGiRNvU7BLg

Een vrolijk en informatief programma dat je wil vertellen hoe het met onze taal staat. Geen vaktechnische termen of ingewikkelde woorden, wel heel veel interessants! De verschillende categorieën zorgen voor veel variatie. Zo kun je “vergeten” woorden adopteren of meewerken aan een poëtische plattegrond van Nederland. In de Digitaalstaat wordt gediscussieerd over taal op Twitter en Facebook, en in Versta je oertaal spreekt taalhistoricus Peter-Alexander in het Oudnederlands over de hedendaagse actualiteit. Naast de vele babbels en leestips komt er ook heel wat Nederlandstalige muziek aan bod. Voor de taalfanaten en kleinkunst-kenners onder ons!

2. Groen Gebladerte

Online: https://radio1.be/podcast-groen-gebladerte
Spotify: https://open.spotify.com/show/2yn1bhimQaYHXzOu20gLLP?si=jEIY7UYXRemlHqt7mq5PcA

Lang Zullen We Lezen: https://www.langzullenwelezen.be/podcasts

De website van Lang Zullen We Lezen houdt je op de hoogte van alle literaire nieuwigheden. Je vindt er onder andere een lijst met interessante podcasts over literatuur. Zo kwam ik terecht bij Groen Gebladerte, een podcast van Radio 1. Groen Gebladerte is het vervolg op Gebladerte, een podcast waarin Tom De Cock een kijkje ging nemen in de boekenkast van bekende auteurs. Welke boeken lezen zij zoal? Welke teksten inspireren hen bij het schrijven van hun eigen verhaal? In welke mate reflecteert een bibliotheek een persoonlijkheid? Groen Gebladerte vertrekt vanuit hetzelfde concept, maar gaat op bezoek bij jonge, veelbelovende schrijftalenten. Tom De Cock houdt de gesprekken luchtig en informeel, zodat bijna alsof je zelf op bezoek bent bij de auteurs thuis. Dit levert heel menselijke portretten op. Heel inspirerend!

3. De Bende van het Boek

Online: https://bendevanhetboek.com/
Spotify: https://open.spotify.com/show/7whV7NWalhiGts5Qr2fAP2?si=GEAaBqw6Qbqzyy44JpsyTw

Al sinds 2016 babbelen Sara en Trees in hun podcast De Bende van het Boek enkele keren per maand gezellig samen over de boeken die ze lezen. Ze bespreken de korte inhoud, vertellen hoe ze bij dat specifieke boek terecht zijn gekomen, delen wat hen zo in het boek heeft geraakt. Ze geven tips voor wie welk boek interessant kan zijn en praten over het leven van de schrijver achter het verhaal. Dit alles met de nodige portie humor! Zo nu en dan komt er ook een gast op bezoek. Dan staat er altijd een stukje taart klaar. Een podcast die ervoor zorgt dat je alle boeken tegelijkertijd zou willen kunnen lezen!

4. De Poëziepodcast

Online: https://podcastluisteren.nl/pod/De-Poeziepodcast
Spotify: https://open.spotify.com/show/7sOO0r66sNTe3TpxlTHavV?si=VQnznEGURiii7zSmE38aFQ

We hebben al een podcast over taal, al twee over literatuur … ook poëzie mag niet in ons lijstje ontbreken! In de Poëziepodcast komt iedere maand één dichter aan het woord. Hij brengt twee gedichten met zich mee: een gedicht dat hij zelf geschreven heeft, en een gedicht van een andere auteur dat hij zelf graag leest. Daan Doesborgh leidt de gesprekken in goede banen.

Leave a Reply