Vier Pittig Plezante Podcasts: Muziek.

Ik ben een dwaler. Ik hou ervan mijn schoenen aan te trekken en te vertrekken zonder vooropgezet plan. Ik hou ervan even van de wereld te verdwijnen, de tijd te vergeten en opgeslokt te worden door de straten. Podcasts hebben mijn wandelingen alleen nog maar interessanter gemaakt. Ze zijn er in alle vormen en maten. Je kunt ze overal luisteren: onderweg, tijdens het opruimen, of gewoon vanuit je luie zetel thuis. Kortom, ze vormen aangenaam gezelschap in tijden van Corona. We kozen er enkele leuke voor jullie uit. Cultuurgerichte podcasts, uiteraard. Deze week: muziek!

1. Woodstock

Online: https://klara.be/programma/woodstock
Spotify: https://open.spotify.com/show/4wLfjXJy9h09oDVq33xIs6?si=P5Il1zT_Rf6hqAV94dJL1Q

Oke, deze zomer was voor festivalgangers misschien niet ideaal, dat moeten we toegeven. Maar wat weten jullie eigenlijk over de cultuur die achter deze festivals schuilgaat? Tijd voor een beetje geschiedenis! Deze podcast van Klara gaat dieper in op het festival der festivals: Woodstock. Lies Steppe en Geert Buelens gaan vier afleveringen lang telkens een klein uur met elkaar in gesprek. Je leert alles over het ontstaan van festivals, over de festivalcultuur van de jaren ‘60 in België, over de invloed van Afrika op deze festivalcultuur en uiteraard ook over Woodstock zelf. Met veel muzikale voorbeelden!

2. Jazziness

Online: https://podcastluisteren.nl/pod/Jazziness
Spotify: https://open.spotify.com/show/2Ww41QYSxdob9hTe1cDujI?si=kny0t0QySHOp6ArQn3I-mQ

“Ik moet jazz nog leren appreciëren…”, kreeg ik onlangs als aarzelend antwoord van een vriendin, toen ik haar op de hoogte bracht van de recente passie die ik ontwikkelde voor de jazzcultuur. Herken je jezelf hierin? Ben je benieuwd naar de wondere wereld van de jazz en de helden die zich hier verschuilen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is deze podcast zeker een aanrader! Ellen Leemans, zelf een jazz-onkundige, gaat ten rade bij Frederik Goossens, jazz historicus en journalist. Deze podcast zit vol leuke anekdotes en wist-je-datjes! Alle grote namen komen stuk voor stuk aan bod. Gerealiseerd met de medewerking van Jazz Centrum Vlaanderen.

3. De magie van het luisteren

Online: https://klara.be/de-magie-van-het-luisteren-0
Spotify: https://open.spotify.com/show/1LBrOVcP1GIxljdFfJgNVB?si=3ovhojXZRha4X4dnsb9-vA

Weer eentje van Klara, voor de filosofen onder ons. Deze podcast gaat over het verschil tussen geluid, klank en muziek. Welke rol spelen emoties bij het luisteren van een lied? Muziekfilosoof Tomas Serrien ontwikkelt interessante denkpistes, die zeker het luisteren waard zijn. Ook cellist Arne Deforce, musicoloog Pieter Bergé, filosofe Joke Hermsen, architect Paul Robbrecht en rouwspecialst Manu Keirse komen beurtelings hun zegje doen.

4. Muzieklab

Instagram: https://www.instagram.com/muzieklab.podcast/
podcast online: https://www.listennotes.com/podcasts/muzieklab-muzieklab-4HOCyK0IfBD
Spotify: https://open.spotify.com/show/5CyVJDPBjdxSeAKcIjOv1H?si=Joz9sZslStiUhJI8RZoAYQ

Muzieklab zou in april van start zijn gegaan, maar had de wind niet bepaald mee. Het moest een podcast worden waarin bands, bookers of gewoon iedereen die maar iets doet met muziek zijn zegje kon komen doen. Helaas maakte corona het onmogelijk om in real life met deze muzikanten af te spreken. Muzieklab startte daarom maar een blog. Hun eerste blogpost opende met een citaat van de Britse muzikant Frank Turner:  “Schrijven over muziek is als dansen over architectuur, niemand die daarop wacht.” Ze hebben een punt. De blog was slechts een tijdelijke oplossing. In juli werd de podcast eindelijk gelanceerd. Eind goed, al goed dus. En gelukkig maar! Hun podcasts zijn zeker de moeite waard!

Leave a Reply