Arnoleon: Investeren in cultuur is investeren in de samenleving.

“Extra investeren in cultuur is extra investeren in het (mentale) welzijn van de samenleving. Broodnodig als je ’t mij vraagt.”

Arno Van de Velde woont in Wilsele-Putkapel in Leuven. Na verschillende jobs in de private sector, besloot hij in 2018 om te gaan lesgeven. Een tweetal weken later begon hij op de trein cartoons te maken over leuke, opvallende en speciale dingen die hij hoorde van zijn leerlingen. Die cartoons leverden hem op Instagram een gigantische hoeveelheid volgers op. Een jaar later kwam zijn eerste bundeling cartoons uit onder de titel Je hoort wat in een Klaslokaal. Steeds meer opdrachten kwamen binnen. Tegen de tijd dat het tweede boekje er kwam, viel het tekenwerk niet meer te combineren met het lesgeven. Daarom besloot hij zich – na jaren bijberoepen – eindelijk voltijds op het tekenen te smijten. Onder het pseudoniem Arnoleon maakt hij nu cartoons en illustraties, zowel voor eigen publicaties als voor bedrijven en particulieren. We vroegen hem welke ervaringen hij het afgelopen half jaar heeft opgedaan.

Heb je invloed ondervonden van de coronacrisis? Op welke manier?

Jazeker, ik denk dat niemand gespaard gebleven is. Aanvankelijk vond ik het meevallen: ik werkte sowieso al thuis, had werk genoeg en genoot van de vrijgekomen agenda. Nu, zoveel maanden later, merk ik dat de vele uren van alleen zitten tekenen op zolder in combinatie met het lang uitblijven van mogelijkheden om buiten te komen en met vrienden iets te doen, meer negatieve invloed heeft gehad dan ik eerst dacht. Nu pas wordt voor veel mensen – including me – duidelijk hoe groot de mentale impact van deze crisis is. De goesting is soms op.

Zie je hier een mogelijke oplossing voor?

Het zal tijd vergen. Binnen enkele maanden zal/zullen er (een) vaccin(s) zijn waarmee we het virus kunnen drukken. De impact van de maatregelen op het welzijn van de mensen zal met de komst van het vaccin echter niet zomaar worden weggewerkt. Daar luidop over spreken is heel belangrijk.
Het langzaam opnieuw op gang komen van culturele activiteiten is sowieso een mooi begin. Ik ga binnenkort voor het eerst in een half jaar tijd nog eens als vrijwilliger tappen voor het gemeenschapscentrum in Herent met enkele vrienden. Alles met mondmaskers, alles om de vijf botten ontsmetten en met een fractie van het publiek dat er anders zou zijn, maar mannekes dat gaat deugd doen!

De impact van de maatregelen op het welzijn van de mensen zal met de komst van het vaccin niet zomaar worden weggewerkt. Daar luidop over spreken is heel belangrijk.

Arno Van de Velde

Waarom is cultuur zo belangrijk voor jou?

‘k Ben zelf lokaal altijd geïnvesteerd geweest in allerlei vormen van cultuur en kan me een wereld zonder niet inbeelden. Naast gewoon iets gaan drinken met vrienden, pik ik graag kleine muziekevenementen en -optredens mee, comedy ook of sporadisch een toneelstuk. Tot voor twee jaar zat ik in de organisatie van Wild in’t Park, een festival in Herent. Daar ben ik wegens tijdgebrek helaas mee moeten stoppen. Wel ga ik nog regelmatig helpen als vrijwilliger, zowel doorheen het jaar in het gemeenschapscentrum als op het festival zelf. Daarnaast ben ik volwassenbegeleider bij de Chiro in hetzelfde dorp. Al die zaken maken me tot wie ik ben. Zonder cultuur is een maand een aaneenschakeling van weken die exact hetzelfde zijn en op hun beurt bestaan uit 7 dagen die allemaal op elkaar lijken.

Waarom verdient de cultuursector volgens jou meer steun?

Ze verdient ten eerste de basissteun die ze verdient. Amai, een onnozele zin… Wat ik bedoel: toen cultuur onlangs voorzichtig weer op gang mocht komen van de overheid, dachten sommige mensen dat er éxtra geïnvesteerd werd in cultuur. Het ging echter om een hoogdringende inhaalbeweging: cultuur kreeg niet méér maar werd als sector eindelijk niet langer genegeerd. Cultuur wordt (werd?) vaak als vanzelfsprekend genomen en werd niet per se als iets essentieels gezien. Dat bleek o.a. uit de zware besparingen die de Vlaamse regering eind vorig jaar aankondigde.

Maar bon, de vraag was waarom ze meer steun verdient. Zoals ik eerder zei is de impact van de lockdown en de crisis voor veel mensen aanzienlijk. Niet enkel BBQ’s en huwelijken werden uitgesteld maar braderijen, festivals, optredens, parades, theatervoorstellingen, (boeken)beurzen, bioscoopvoorstellingen, tentoonstellingen, sportevenementen, kermissen,… konden niet doorgaan. Al die bronnen van ontspanning en menselijke interactie zullen de komende maanden en jaren belangrijker zijn dan ooit. Extra investeren in cultuur is extra investeren in het (mentale) welzijn van de samenleving. Broodnodig als je ’t mij vraagt.

Ook Arnoleons webshop is zeker een bezoekje waard. Je vindt er onder andere deze leuke magnetische flesopeners.

Benieuwd naar meer? Neem dan zeker een kijkje op Arnoleons website en Instagrampagina!

https://www.arnoleon.be/

https://www.instagram.com/jehoortwatineenklaslokaal/

Leave a Reply