Geen podcasts deze week, maar films! Film is een kunstvorm die regelmatig over het hoofd wordt gezien, omdat ze door veel mensen wordt gelinkt aan overvolle zalen, krakende popcorn en massacultuur. Maar het kan ook anders. Cinema Cartoons en cinema Lumière tonen artistieke films in het hartje van Antwerpen. Films om even van de wereld te verdwijnen. Films om achteraf te bespreken bij een lekkere maaltijd en een glaasje wijn. Er zijn genoeg leuke restaurantjes in de buurt. We kozen vijf films uit die we zelf ook wel eens zouden willen gaan bekijken.
Praktische info:
Zolang je de huisregels volgt, is naar de cinema gaan veilig. Tickets worden online verkocht en contactloos gecontroleerd. Een mondmasker blijft natuurlijk wel verplicht, en ook afstand houden is belangrijk. Je kunt één of twee ticketjes kopen. Kom je met meer dan twee personen, dan zal je groep worden gesplitst. Bij familievoorstellingen wordt hierop een uitzondering gemaakt voor kinderen. Blijf je toch nog liever eventjes thuis? Dan biedt Lumière je ook een online cinema-service. Voor een digitaal filmticket betaal je 8 euro voor een nieuwe film, en 4,99 euro voor andere recente films. De film blijft 48 uur online beschikbaar.
Effacer l’historique
https://cinemacartoons.be/productie/52220/Effacer+l%27Historique/
Nu corona het de cultuursector zo moeilijk maakt, lijken de mogelijkheden die de digitale wereld ons biedt een zegen. Deze wereld kent echter ook een duister kantje. Sean Dhondt, Stan van Samang en Peter van de Veire kunnen hierover meespreken: Zij trapten in de val en werden slachtoffer van sexting. Effacer l’Historique is een kritische komedie over media en technologie. Drie buren slagen er maar niet zich aan te passen aan het digitale tijdperk waarin ze leven. Ze worstelen onder andere met sextapes, cyberpesten en online kritiek. Deze absurde film werkt ontzettend op je lachspieren, maar zet zeker ook je denkspieren aan het werk. Deprimerend en hilarisch tegelijkertijd!
Été 85
https://cinemacartoons.be/productie/53732/Et%C3%A9+%2785/
Het filmfestival van Cannes werd helaas geannuleerd, maar deze film staat wel in de officiële Cannes-selectie van 2020. We keren 35 jaar terug in de tijd, naar 1985. Alexis gebruikt zijn zomer om te leren zeilen. Wanneer zijn boot op een dag omslaat, wordt hij op heldhaftige wijze gered door de David. Dit is het begin van een unieke vriendschap tussen de twee. Of is er misschien meer aan de hand? Vergis je niet. Dit is geen zoete, romantische film waarin alles is wat het lijkt. Integendeel, het leven is zelden enkel rozengeur en maneschijn. François Ozon slaagt erin een prachtig landschap af te schilderen op het doek van de cinemazaal. Niet enkel het landschap van de Normandische kust, maar ook het innerlijke landschap van Alexis, die worstelt met zichzelf en met zijn dromen. De zomersfeer spat van de film af, in gang gezet door de perfecte soundtracks. Volgens De Standaard is dit de film die deze zomer nodig had. Gebaseerd op de roman Je moet dansen op mijn graf (1982) van Aiden Chambers. Ook zeker een aanrader!
The Painted Bird
https://cinemacartoons.be/productie/51356/The+Painted+Bird/
‘The Painted Bird’, naar Jery Kosinski’s veelgeprezen roman, is een gewelddadige reflectie over de wreedheid van de mens, weergegeven in de ruwe schoonheid van Vladimir Smutny’s 35 mm zwart-wit cinematografie.
Deze woorden heb ik letterlijk van de website van Cartoons gekopieerd, omdat ik het gewoon niet beter omschrijven kan. Deze film komt hard binnen, maar de beelden zijn tegelijkertijd zo mooi! The Painted Bird volgt een joodse jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hoe de oorlog hem tekent, je ziet hoe hard hij ondanks alles zijn best doet om in leven te blijven. Je ziet hoe hij zich vragen stelt. Een film waar je stil van wordt.
The Secret Garden
https://cinemacartoons.be/productie/52221/The+Secret+Garden/
Om af te sluiten een hartverwarmende familiefilm. Ik weet nog hoe ik als kind een boekbespreking moest maken van het boek The Secret Garden van Frances Hodgson Burnet. Ik weet nog hoe ik het luisterboek verkoos boven de geschreven versie. Hoe de taal en het verhaal me betoverden. The Secret Garden is een klassieker uit de Engelse kinderliteratuur. In 1993 werd hij een eerste keer verfilmd, in 2020 een tweede keer. Aan deze tweede versie werkten dezelfde producenten als bij Harry Potter en Paddington mee. Het verhaal blijft hetzelfde: Mary Lennox wordt naar het landhuis van haar oom gestuurd, wanneer haar ouders overlijden. Ze leert er haar neefje kennen, die ziek is en daardoor bijna nooit buitenkomt. Mary neemt hem met zich mee op avontuur. Samen ontdekken ze een mysterieuze deur. Wat daarachter ligt, kunnen jullie vast wel raden…